Satsningen ”Rättvis tolktjänst” avslutad


SDR:s satsning ”Rättvis tolktjänst” avslutades den 31 mars.

Inom ramen för satsningen har vi följt upp Statskontorets översyn om tolkutbildningen på folkhögskolorna genom möten med utredarna. I dialogen har vi, bland annat ifrågasatt deras målgruppsbeskrivning och hur de tolkat siffror och statistik i deras utredningsarbete. Tillsammans med andra organisationer har vi också gjort en skrivelse till utbildningsdepartementet i frågan.

Myndigheten för delaktighet har fått tilläggsdirektiv om en nationell digital plattform och där har vi ställt flera frågor kring vad uppdraget innebär och vilka som ska arbeta med frågan.

Vi har gjort uppföljningar med Myndigheten för yrkeshögskolan om tolkutbildningens framtid och konsekvenserna av att antalet folkhögskolor med tolkutbildning minskas.

Uppföljning av Socialdepartementets arbete med att ta fram en ny tolklag har också gjorts, speciellt med fokus på tolk i arbetslivet.

Under satsningen har vi samlat mörkertal i arbetslivet, där vi fokuserat på frågan om döva avstår från att beställa tolkar när arbetsgivaren får ta kostnaden. Sammanställningen är klar och kommer att bli en politisk rapport om tolk i arbetslivet.

Satsningen ”Rättvis tolktjänst” är avslutad, men arbetet om tolkfrågor fortsätter. Ni är välkomna att kontakta SDR i tolkfrågor genom att e-posta till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Publicerad av  Webbredaktör
Publicerad: 2016-04-04
Uppdaterad: 2016-05-10