Låt er inte luras av bluffdöva!

Varning för bluffdöva med falska insamlingslistor

Falska insamlingar har pågått över hela Sverige sedan våren 2013. I stora städer och mindre orter, från norr till söder, på stormarknaders parkeringsplatser, inne i butiker, på gågator. Det är INTE Sveriges Dövas Riksförbund, SDR, eller någon dövförening eller annan seriös organisation som står bakom dessa insamlingar. Pengarna ni skänker går INTE till något hem för döva barn eller internationellt center, varken i Sverige eller i något annat land. Bilderna visar tre exempel på hur listorna kan se ut. Ibland är listorna kopierade utan färg, och ibland utan bilder.

SDR har fått ta emot mängder av samtal, e-post och sms från människor som blivit lurade. Det är lätt att bli lurad, bedragarna är övertygande och ibland aggressiva, och man kan tro att man måste betala efter att ha skrivit på! Det måste man inte, även om de ibland gör sitt yttersta för att du ska tro det!

Några fall har gått till domstol, och fått fällande domar. Detta efter att personer som känt sig lurade har polisanmält, och polisen har kunnat gripa bedragarna. Samma typ av insamlingslistor har förekommit i andra europeiska länder i flera år.

Tips på vad du kan göra
1. Skriv inte ditt namn på någon lista innan du är säker på vad du skriver på.
2. Vill du ge bidrag till SDR? » Läs mer om hur du kan stödja SDR
3. Lämna tips till polisen på 11414 om du misstänker bedrägeri. Ring alltid 112 vid pågående brott.
4. Gör en polisanmälan om du eller någon du känner blivit lurad.
5. Sprid vårt flygblad för att varna allmänheten! Be butiker och stormarknader att sätta upp flygbladet vid deras entréer.

Sprid ut flygbladet!
Låt er inte luras av bluffdöva! (pdf-fil)
jpgLåt er inte luras av bluffdöva! (jpg-fil)

Publicerad av  Webbredaktör
Publicerad: 2020-07-06
Uppdaterad: 2020-07-07