SDR lanserar ny utmärkelse i Alma Abrahamssons namn


Pressmeddelande från Sveriges Dövas Riksförbund 2019-12-05

SDR lanserar en ny utmärkelse i Alma Abrahamssons namn som kommer att delas ut för första gången i samband med vår kongress 2021. SDR:s kongress 2017 biföll en motion från Stockholms Dövas Förening om en ny utmärkelse för att visa uppskattning till personer som är verksamma inom olika skolverksamheter och gjort viktiga insatser för teckenspråksmiljön samt stärkt barn och ungas dövidentitet. Motionen föreslog att priset skulle bära Alma Abrahamssons namn och delas ut från och med kongressen 2021, vilket nu blir fallet.

Sedan tidigare har förbundet följande utmärkelser Kruthmedaljen, Lars-Åke Wikström International Award och Guldtecknet. Till skillnad från dessa tre utmärkelser sker en nomineringsprocess för det nya priset. Vi välkomnar därför namnförslag! Kanske du vill nominera en engagerad arbetskollega, en passionerad skolledare eller en utmärkt pedagog?

Om utmärkelsen och kriterier
Priset delas ut till personer som helhjärtat arbetat inom för-, grund- eller gymnasieutbildning och bidragit till en kvalitativ utbildning på teckenspråk samt stärkt barn och ungas dövidentitet.

Kriterier för Alma Abrahamssons utmärkelse är att personen:
- Är eller har varit verksam som lärare och/eller ledare inom för-, grund- eller gymnasieutbildning riktat till döva barn och unga.
- Gjort betydande och mångåriga insatser för barn och ungas lärande samt den teckenspråkiga miljön i skolverksamheter.
- Är en språklig förebild inom pedagogik där döva barn och unga stärkt sin dövidentitet.

Sista dagen för förslag är den 15 maj 2020.

Nomineringsblankett
» Information på teckenspråk om hur du fyller i blanketten

Blanketten ska e-postas till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

FAKTA

Vem är Alma Abrahamsson?
Hon föddes den 1 oktober 1906 i Göteborg och var dotter till döva föräldrar - Anna och Carl Abrahamsson. Under hennes uppväxttid umgicks hon mycket med döva. Alma tog sin lärarexamen år 1926 och fick direkt efter examen ett arbete som lärare på en förskola för döva på Västra Skansgatan 1B i Göteborg. Alma var verksam som tolk och ordnade kurser, samt aktiviteter för döva i alla åldrar men allra mest var hon mån om döva småbarn på förskolan i 45 långa år. Hennes strävan var att döva skulle få möjlighet till ett rikt kulturliv och att döva skulle få lov att använda teckenspråket som sitt språk. Alma Abrahamsson avled den 10 maj 1977 efter en tids sjukdom. Hon fick 12:e Kruthmedaljen postumt för sina mångåriga och betydelsefulla insatser för döva i Sverige.

SDR:s utmärkelser
Förbundet delar ut utmärkelser i samband med kongressen vart fjärde år.

Kruthmedaljen delas ut till personer som gjort stora insatser för döva. Den första medaljen delades ut 1989 till Lars Kruth.
Lars-Åke Wikström International Award delas ut till personer som gjort stora internationella insatser inom dövrörelsen. Detta pris delades ut första gången 1997 och hette från början International Award. Förbundet bytte till det nuvarande namnet 2009.
Guldtecknet har delats ut sedan 1995 till personer som gjort mångåriga insatser inom dövrörelsen.

Vid nästa kongress 2021 kommer vi att dela ut Alma Abrahamssons pris för första gången.

» Mer information om utmärkelserna och vilka som fått tidigare priser

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kontaktpersoner
Åsa Henningsson, förbundsordförande
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
SMS: 073-508 69 30

Jenny Ek, kommunikationsansvarig
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
SMS: 076-315 06 55

Publicerad av  Webbredaktör
Publicerad: 2019-12-05
Uppdaterad: 2020-04-22