Vem var Lars Kruth?

Lars Kruth betraktas av många som dövrörelsens ideolog och nestor. Han var en av dövrörelsens främsta företrädare och ett välkänt namn i kampen för teckenspråk. Hans vision har alltid kretsat kring människors obestridliga rätt till teckenspråk. Under åren 1955 till 1967 var Lars Kruth förbundsordförande, därefter axlade han rollen som studiesekreterare och senare förbundssekreterare. År 1983 återvände han till ordförandeposten för fyra år men var senare aktiv i pensionärsrådet.

En av många viktiga bedrifter han gjort var att få till en tolktjänst 1968, dessförinnan var tolkning något som skedde främst ideellt eller av anhöriga. Utbildning, vuxenutbildning, fortbildning och folkbildning låg Lars Kruth varmt om hjärtat, likaså föreningskunskap vilket synliggjordes på bland annat Västanviks folkhögskola. Hans brinnande engagemang grundades i dövas tillgång till demokrati och våra rättigheter.

Lars Kruth fick den första Kruthmedaljen som delades ut 1989 och sedan dess bär förbundets utmärkelse Kruthmedaljen hans namn.

Lars Kruth föddes 1920 och var 98 år gammal när han gick bort 2019.

Tips! Boken En tyst värld full av liv av Lars Kruth finns i vår webbshop.