Gunnel Linde – Nummer 16 (2009)

Gunnel Linde föddes 1924 i Stockholm. Hon har arbetat som TV- och radioproducent, författare, journalist och tecknare. På 1950-talet producerade hon ett populärt barnprogram i radio, Osynliga klubben och hönshusbåten. 1958 debuterade hon med barnboken med samma namn.

Gunnel Linde belönades 1965 med Holgersson-plaketten för ”Den vita stenen” och 1978 med Astrid Lindgren-priset. Hon mottog 1987 det första Astrid Lindgrens Värld-stipendiet. Hon har tidigare suttit i Svenska barnboksakademien. För TV har Gunnel Linde bland annat gjort barnserierna ”Pellepennan och suddagumman” 1965 – 1989 och ungdomsprogrammet ”Upp med händerna” 1974. om dövas teckenspråk.

Efter ”Upp med händerna” fanns det nog inte längre någon människa i Sverige som inte visste att teckenspråket existerade. ”Upp med händerna” sändes i TV 1974 och där användes teckenspråket som ett hemligt språk. Programmet gjorde i ett slag teckenspråket allmänt känt och bidrog kraftigt till efterfrågan på kurser. En kortlek som hörde till programmet såldes i över 100 000 exemplar. Att inte bara barn och ungdomar utan även vuxna sett ”Upp med händerna” märkte många döva på sina arbetsplatser. Nu började arbetskamrater som aldrig tidigare visat sig intresserade komma fram till dem och visa tecken de lärt sig på TV eller fråga hur det eller det tecknades.

För denna mediala och banbrytande spridning av teckenspråket för barn och ungdomar vill SDR visa sin stora uppskattning genom att ge Gunnel Linde Guldtecken nr 16.