Manne af Klintberg – Nummer 7 (2002)

Manne af Klintberg får SDR:s guldtecken för sina mångåriga insatser som Clownen Manne. Sedan barnsben har Manne varit clown, han kunde clownkonster redan då. 1968 fick Manne sitt första barn, dottern Juli, som är döv. Manne lärde sig då teckenspråk för Julis skull och började använda teckenspråk i sina föreställningar.

I år är det precis 30 år sedan det var premiär på föreställningen ”Min Bror! Min Bror!” som många av oss säkert minns. 1976 sändes det första programmet i TV ”Halv 5” med Manne som blev väldigt populär bland alla barn, såväl döva som hörande. Vi minns hans rutschbana, cykel med ”rullande miljö” i bakgrunden samt hans älskade banaaaaaaan! Med halv fem programmet gav han döva och teckenspråket ett ansikte.

Därefter började han turnera i folkparkerna och var den första och hittills den enda clownen som använder teckenspråket på scen. Turnerar i folkparkerna gör han ännu idag, samt på sjukhus för sjuka barn och undervisar i clowneri. Manne har tagit sig tid att ställa upp för dövföreningarna i landet då de haft jubileum och andra stora arrangemang. Detta till glädje för både vuxna och barn.

Det är med stor glädje SDR vill ge Manne af Klintberg Guldtecken nummer sju för hans mångåriga kulturella insatser på teckenspråk.