Teckenlådan – Nummer 17 (2009)

Teckenlådan, ett program för de allra yngsta, sändes för första gången den 15 januari 1994 efter en idé av Anna Holm och Kicki Wallin, som också skrivit i stort sett alla manus.
Henryk Zwolinski var Teckenlådans första programledare och han följdes av Niclas Björkstrand, Ella-Karin Lindström, Johanna Kankkonen, Helena Bergström, Tommy Rangsjö, Maja Kvist, Vinetta Lyxell, Karin Björk, Cathrine Björkstrand, Simone Lindwall och Mona Riis. Den busiga huden Busan spelades av Patrick Forss. Busan blev vän till alla barn, och han stod alltid på deras sida.

Syftet med Teckenlådan var att göra ett underhållande program, som också var lärande och hade hög kvalité. Sagor och berättelser skulle väcka barnens fantasi.
Syftet med Teckenlådan var också att döva barn skulle kunna identifiera sig med programmet, ett annat att stärka barnets självkänsla. Därför var ett rikt teckenspråk mycket viktigt.

Teckenlådan sändes i tolv års tid och hade mycket höga tittarsiffror. Ofta var det mellan 200 – 300 000 tittare på varje program. Det sista programmet sändes 17 december 2005. Sammanlagt producerades ca 400 program. Teckenlådan är fortfarande ett populärt program och sänds idag som reprisprogram i Barnkanalen.

Det är med stor glädje SDR vill ge Teckenlådans medarbetare Guldtecken nr 17 för produktionen av högklassigt och underhållande barnprogram för döva och hörande barn.