Aktuellt om SDR:s arbete i utbildningsfrågor
Maria Hermanson från SDR:s förbundsstyrelse ger aktuell information om SDR:s arbete inom utbildningsfrågor.
Elever har rätt till både teckenspråk och en god utbildning – på teckenspråk.
Det gäller att bevara lärarnas kompetens, både avseende ämnen och kompetens i teckenspråk, men också att utveckla det.
Alla i skolan – både elever och personal – har rätt till en god teckenspråksmiljö och trygg arbetsmiljö.
Skolan är ju både eleverna och personalens arbetsmiljö. Hur bedriver SDR påverkansarbetet i utbildningsfrågor?
Vi deltar på olika möten där vi lyfter dessa frågor. I SPSM:s intresseråd följer vi bland annat upp hur specialskolorna lever upp till språkplanen genom att årligen be om en redovisning. Vi ställer också frågor som exempelvis huruvida all personal kan teckenspråk och hur skolorna kan minska på tolkanvändningen. En annan fråga vi har lyft är hur kunskapen i krishantering ser ut bland både personal och elever.
Skolverkets samråd samlar flera representanter från olika organisationer som företräder personer med funktionsvariationer. Här har SDR lyft frågan om komplexiteten i att behörighetskraven för lärarlegitimation inte räcker för att leva upp till läroplanen där det framgår att undervisningen ska ske på teckenspråk. Därför har vi ställt kravet på att teckenspråkskompetens ska vara en förutsättning inför en anställning på specialskolan. Det är en svår fråga som även Skolverkets jurister har tittat på. Vi behöver nog driva frågan upp till Utbildningsdepartementet.
I det myndighetsgemensamma samrådet som träffas en gång per år lyfter vi också frågor. Här träffar vi SPSM, Skolverket och Skolinspektionen. Under detta samråd har vi bra möjlighet att väcka frågor och påpeka saker som vi kan uppleva som oroande.
En av de frågor som oroar oss nu är specialskolans personalomsättning, där lärare med viktig kompetens slutar och ny personal utan teckenspråkskunskaper rekryteras.
Vi fortsätter arbetet och i förbundsstyrelsen är det Magnus Ryttervik och jag, Maria Hermanson som har utbildningsfrågor som ansvarsområde. Men självklart får vi bra stöd och pepp från de andra i styrelsen.
Dela artikeln via e-post.