Föreläsningsserie: Döva som minoritet – hur påverkas vår hälsa?
Om du mår dåligt – här hittar du stöd & hjälp
Efter succén med den nationella föreläsningsserien om audism som SDR ordnade under 2021/2022 blir det en ny föreläsningsserie till våren!
Denna gång är det fokus på döva som minoritet i majoritetssamhälle utifrån ett hälsoperspektiv.
Denna satsning ingår i ramen för God hälsa och välbefinnande i SDR:s handlingsprogram för 2022 till 2025: Teckenspråk – en hållbar framtid.
Föreläsningsserien består av fyra föreläsningstillfällen som sker digitalt i samarbete med Region Skånes dövmottagning för vuxna och psykologen Lea Strandberg från Region Örebro län. Föreläsningarna sker på svenskt teckenspråk.
Föreläsning 1: Hälsofaktorer för en hållbar och livslång hälsa
Onsdag den 1 februari kl. 18:00-20:00
Föreläsare: Lea Strandberg, leg psykolog, leg psykoterapeut
Innehåll: Olika hälsofaktorer kommer att lyftas upp, från barndom genom livet till ålderdom. Genom att värna och se till att viktiga hälsofaktorer finns i en individs liv, så minskar vi risken för psykisk, och även fysisk, ohälsa. Döva har ökad risk och sårbarhet på grund av att döva lever och verkar i en hörande majoritetsvärld som utgår från hörandenorm och inte tar hänsyn till dövas kultur och behov. Samhällsutvecklingen är också negativ, när det gäller dövas möjlighet till insatser från samhället. Därför ökar även sårbarheten. Hur kan samhället och vi säkra dövas hälsa?
Föreläsning 2: Kulturellt bekräftande arbetssätt
Onsdag den 1 mars kl. 18:00-20:00
Föreläsare: Pernilla Gynnerstedt, leg. hälso- och sjukvårdskurator samt Nadia Saleh, leg. hälso- och sjukvårdskurator
Innehåll: Som teckenspråkig döv vill jag bli bemött och förstådd utifrån min visuella vardag och vad det innebär att vara döv i ett hörande samhälle. Kulturbekräftande arbetssätt belyser vikten av medvetenhet och kunskap om båda världarna. Vad innebär ett kulturellt bekräftande arbetssätt? Vad behöver döva respektive hörande vara medvetna om i mötet med döva personer?
Föreläsning 3: Minoritetsstress hos vuxna teckenspråkiga döva
Onsdag den 5 april kl. 18:00-20:00
Föreläsare: Pernilla Gynnerstedt, leg. hälso- och sjukvårdskurator samt Nadia Saleh, leg. hälso- och sjukvårdskurator
Innehåll: Minoritetsstress är ett begrepp som beskriver den extra stressfaktor som minoritetspersoner lever med. Begreppet har länge varit etablerat inom exempelvis HBTQ-samhället, men har på senare år även diskuterats utifrån teckenspråkiga dövas levnadsvillkor. Lever döva personer med en extra stress eftersom vardagen hela tiden utgår från det hörande majoritetssamhället?
Föreläsning 4: Språkdeprivation
Torsdag den 4 maj kl. 18:00-20:00
Föreläsare: Marika Hedberg, specialpedagog samt Nadia Saleh, leg. hälso- och sjukvårdskurator
Innehåll: Teckenspråk ger döva samma förutsättningar för kommunikation som talat språk ger hörande personer. För en liten grupp vuxna teckenspråkiga döva som inte getts tillgång till fungerande kommunikation tidigt i livet kan det medföra stora kognitiva svårigheter och utmaningar i vardagen. Detta beror inte på individens medfödda förutsättningar för lärande, utan om omgivningens brister kring att ge hen en god språklig start i livet. Vilka svårigheter kan detta innebära i det vuxna livet? Hur kan omgivningen stötta personer med misstänkt språkdeprivation?
Målgrupp och biljetter
Föreläsningsserien vänder sig till föreningsaktiva, medlemmar, professionella inom dövrelaterade verksamheter och andra intresserade. Föreläsningarna sker på svenskt teckenspråk.
2023-01-26
Nu är det inte möjligt att köpa samtliga föreläsningar till ett paketpris. Men däremot går det bra att köpa till enstaka föreläsningar.
2023-02-23
Nu är det inte möjligt att köpa biljetter till föreläsning 2. Men däremot går det bra att köpa till de sista föreläsningarna.
2023-03-30
Sista dagen för att köpa biljetter till föreläsning 3 är passerad. Du kan, senast den 27 april, köpa biljetter till den fjärde och sista föreläsningen som handlar om språkdeprivation.
2023-04-28
Nu är det inte möjligt att köpa biljetter till den sista föreläsningen.
Dela artikeln via e-post.