Här finns några vanliga frågor och svar för dig som vill veta lite mer kring testamente.
Vad är ett testamente?
Ett testamente är ett juridiskt bindande dokument där du kan bestämma vad som ska hända med dina tillgångar när du inte längre finns i livet. De flesta skriver testamente eftersom de vill att deras ägodelar efter bortgång hamnar hos nära, kära eller hos en välgörenhetsorganisation de brinner starkt för. Ett testamente kan sägas uttrycka en människas sista önskan i livet, vilket gör det till ett unikt juridiskt dokument.
Varför ska jag skriva ett testamente?
Oavsett hur din livssituation ser ut, om du är sambo, gift, singel eller lever i partnerskap, så berörs din vardag av juridiska frågor. Det gäller även om du inte har barn, har barn, gemensamma barn eller så kallade särkullbarn. Då kan du behöva ett testamente som skapar tydlighet och förhindrar oklarheter och konflikter i framtiden. Att förbereda sitt testamente kan kännas svårt, men det är bra för dig som vill vara säker på att ditt arv fördelas som du vill, till de du vill.
Vad händer om jag inte har ett testamente?
Om det inte finns något testamente så gäller de allmänna arvsreglerna enligt svensk lag (Ärvdabalken). Finns ingen arvsberättigad eller ett testamente som säger annat går arvet till Allmänna arvsfonden vars pengar går till välgörenhet.
Hur gör jag för att testamentera till SDR?
Genom att testamentera ett bidrag till SDR kan du göra enorm skillnad i förbundets arbete. Du kan välja att testamentera hela, eller en andel av dina tillgångar, till SDR. Du kan också bestämma att ett visst angivet belopp ska tillfalla SDR. Ange Sveriges Dövas Riksförbund, org. nr: 882600-2282 om du vill nämna SDR som testamentstagare. Alla gåvor, oavsett storlek är lika välkomna i SDR:s arbete för döva och teckenspråk.
Kan jag ändra i ett testamente?
Testamentet är ett levande dokument som behöver uppdateras när familjesituationen förändras. Du kan när som helst ändra dig och skriva ett nytt testamente eller göra tillägg till ett befintligt. Enklast blir det om du river det gamla och skriver ett nytt om du önskar göra större ändringar. På så vis undviker du på säkrast möjliga sätt att det uppstår en konflikt mellan det nya och det gamla testamentet. Du kan återkalla testamentet om du skulle ångra dig.
Tips på steg för steg för testamente
- Skriv en lista över det du äger – t.ex. pengar, värdepapper, fastigheter.
- Fördela dina tillgångar – till vem/vilka? Person/er och/eller organisation?
- Ange arvtagarnas uppgifter – t.ex. personnummer/organisationsnummer.
- Underteckna testamentet
- Bevittna testamentet av två vittnen
- Förvara testamentet på en trygg och säker plats
- Berätta för närstående om testamentet och var testamentet förvaras
Kom ihåg: För att ditt testamente ska bli giltigt måste det signeras för hand framför två samtidigt närvarande vittnen, som också ska underteckna testamentet. Vittnena behöver inte känna till vad som står i testamentet, men de måste ha klart för sig att det är ett testamente de bevittnar. De får inte vara nära släkt med dig och inte heller ärva något enligt testamentet. Ta gärna hjälp av en sakkunnig för att vara säker på att du har gjort rätt.
Dela artikeln via e-post.