Sammanfattning av situationen för SDR:s valberedning
Valberedningens arbetsordning i sammanhanget – Curt Ljungberg
Enligt SDR:s arbetsordning för valberedningen är det centralt att sträva efter mångfald och bred representation i styrelsen, inklusive olika bakgrunder och erfarenheter. Kandidater ska informeras om sina förväntade uppdrag, inklusive aktivt deltagande i styrelsemöten och arbetsgrupper samt representerande roller. Vidare ska valberedningen samarbeta med distriktsorganisationerna för att identifiera lämpliga kandidater och kommunicera hur nomineringsprocessen fungerar.
Valberedningen har besökt dövföreningar och haft både fysiska samtal och videosamtal. Valberedningen har deltagit vid förbundsstyrelsens möten, samt övriga möten som till exempel förbundsmöte och dialogforum med föreningarna. Vi har gått ut med information på sociala medier samt haft en dialog via plattformen Zoom med representanter från dövföreningar.
SDR:s valberedning har mött stora utmaningar i att få fram en nomineringslista till förbundsstyrelsen. Fyra föreningar har lämnat in namnförslag på cirka 20 personer. Omkring 40 personer har tillfrågats, har majoriteten tackat nej på grund av personliga skäl såsom prioriteringar på familjelivet, karriär eller engagemang för sina lokala dövföreningar. Detta har resulterat i att valberedningen står inför vakanta platser i styrelsen. De kvarstående kandidaterna har övervägande en hög medelålder, och det har varit svårt att uppnå geografisk och erfarenhetsmässig mångfald.
Sammanfattning av kandidater för SDR:s förbundsstyrelse – Maria Sundholm
Valberedningen har nominerat flera starka kandidater för SDR:s förbundsstyrelse, med olika erfarenheter och kompetenser:
1. Pia Johnsson Sederholm, Ordförande
Erfaren styrelseledamot i SDR med bakgrund som ordförande i Malmö Dövas Förening och ledamot i SDUF. Hon är utvecklingsingenjör med en master i industriell ekonomi och organisation, samt studerar hållbarhetsvetenskap. Pia har arbetat med teknisk tillgänglighet och AI inom SDR och driver frågor om bildtelefoni.net och tolktjänst. Hon är engagerad i arbetsmarknadsfrågor och vill stärka dövas rättigheter genom bättre lagstiftning och ökad kunskap i samhället.
2. Carolina Ekström, Vice ordförande
Carolina har bred erfarenhet av styrelsearbete, sociala frågor och ledarskap. Hon är utbildad socionom, specialiserad på våld i nära relationer, och har arbetat med dövas rättigheter genom projekt hos NKJT och SDR. Hennes engagemang och vision för samarbete mellan dövföreningar gör henne till en stark kandidat.
3. Lea Strandberg
Lea är legitimerad psykolog och psykoterapeut med lång erfarenhet inom dövområdet, både inom skola och psykiatri. Hon har redan erfarenhet av SDR:s styrelse och ett starkt engagemang för lika villkor för döva i samhället. Hennes kunskaper inom psykologi och politiskt arbete är värdefulla för SDR.
4. Christina Eriksson
Christina är legitimerad psykolog och har varit aktiv i SDR:s styrelse och nationella råd. Hon är engagerad i forskning och utveckling, bland annat för Dövas Kulturarvcentrum. Hennes erfarenhet av strategiskt arbete och föreningsliv gör henne till en värdefull tillgång.
5. Olle Hovergren
Olle har omfattande erfarenhet från dövskolevärlden och föreningslivet. Han brinner för att bevara dövas kulturarv och har ett modernt perspektiv på teknikens roll för dövas vardag. Hans engagemang i internationella frågor och föreningsarbete är starka tillgångar.
Avslutande reflektion – Curt Ljungberg
SDR:s valberedning har trots utmaningar nominerat en kompetent och engagerad grupp kandidater som kan bidra till organisationens utveckling.
Det finns två vakanta platser.
För att stärka SDR:s framtid är det viktigt att hela dövrörelsen engagerar sig i arbetet och stöttar styrelsen och valberedningen i deras uppdrag.
Dela artikeln via e-post.