Träffa oss i Almedalen 2024!
SDR finns i Almedalen den 26 till 28 juni 2024 med dessa frågor och representanter.
E-post: Se respektive mejladresser nedan
Mobiltelefon: 0735-086930 (sms)
Det svenska teckenspråkets ställning
Under 2024 är teckenspråkets ställning ett av förbundets fokusområden. Rätten till teckenspråk är grundläggande i våra liv och en viktig faktor för att uppnå en god livskvalitet. Det svenska teckenspråkets ställning bör stärkas i svensk lagstiftning för att möjliggöra människors rätt till teckenspråk inom olika samhällsområden. Det svenska teckenspråket har inte status som ett nationellt minoritetsspråk, men det jämställs med de fem nationella minoritetsspråken enligt språklagen från 2009. Skyddet för teckenspråket är dock inte lika omfattande i språklagen som i minoritetslagen. Den svaga ställningen för det svenska teckenspråket leder till att många döva individer fortfarande lever i marginalisering, diskriminering och social exkludering.
Vårt projekt Omvända världen syftar till att sprida kunskap och öka förståelsen bland politiker och andra beslutsfattare om teckenspråkets betydelse för döva. Genom detta projekt strävar vi efter att stärka teckenspråkets ställning. I Almedalen sprider vi information om hur teckenspråkets ställning behöver stärkas, vårt projekt och föreställningen Audism genom livet som kommer att arrangeras och erbjudas runt om i landet från och med hösten 2024.
Kontaktperson: Camilla Attestål, projektledare Omvända världen
E-post: camilla.attestal@sdr.org
Dövas kulturarv
Under flera år har SDR tillsammans med andra aktörer arbetat för dövas rätt till kunskap om vår historia och kultur. Tillgång till sin historia och sitt kulturarv är en fråga om demokrati och mänskliga rättigheter. Sverige har antagit Agenda 2030 och de globala målen, där mål 10 belyser vikten av att verka för ett samhälle där ingen lämnas utanför.
Efter ett mångårigt arbete har SDR fått projektmedel från Arvsfonden med syfte att genom ett projekt etablera Dövas Kulturarvcentrum. Projektets fokus är att bygga upp ett fysiskt museum och utveckla ett digitalt museum. Men vi saknar fortfarande en politisk förståelse för att dövas historia också är en del av Sveriges och världens historia, samtidigt som allmänhetens tillgång till dövas historia och kulturarv är kraftigt begränsat och otillgängligt. Regeringen tog genom propositionen Tid för kultur (Prop. 2009/10:3) ett helhetsgrepp om kulturarvsfrågan som ett eget politikområde och uttryckte att kulturarvet är en angelägenhet för alla. För att uppnå de nationella kulturpolitiska målen ska kulturpolitiken bland annat främja ett levande kulturarv som bevaras, används och utvecklas.
Det är vanskligt att luta sig mot ett tidsbegränsat projekt när det gäller något så värdefullt och ömtåligt som bevarande av en historia och ett kulturarv. Utan föremål finns inte historier och utan historier finns inte livsberättelser.
Kontaktperson: Christina Eriksson, styrelseledamot
E-post: christina.eriksson@sdr.org
Mobil: 070–3210115 (sms)
Tolktjänst i arbetslivet
För att uppnå hållbar utveckling och mänskliga rättigheter måste det språkliga perspektivet beaktas. Agenda 2030 betonar att ingen ska lämnas utanför, vilket inkluderar döva och rätten till teckenspråk, kommunikation och delaktighet.
Trots Sveriges åtagande enligt FN:s konvention om mänskliga rättigheter för människor med funktionsnedsättning (CRPD) får döva fortfarande inte sina rättigheter tillgodosedda. Richard Sahlin vann mot svenska staten i FN-domstolen 2020 efter att ha förlorat i Arbetsdomstolen. Sedan dess har staten inte löst problemet, och döva fortsätter att diskrimineras utan konsekvenser.
Antalet döva med examen har ökat markant. Vi är kvalificerade för högutbildade jobb men diskrimineras fortfarande. Bördan på att arbetsgivarna ska betala för teckenspråkstolk gör att andra sökande anställs i stället. När döva väl anställs förbises vi vid befordran och är de första att sägas upp vid nedskärningar. Att starta eget är tyvärr inte en lösning eftersom den döva företagare då får betalningsbördan.
Utöver det är Arbetsförmedlingens regelverk inte i linje med CRPD, vilket begränsar våra möjligheter att få jämlik anställning. Döva som slussas till Samhall nekas ofta teckenspråkstolkar och rätt kommunikation i arbetet. För att förbättra situationen krävs bättre statistik och åtgärder för att inkludera döva fullt ut på arbetsmarknaden.
Kontaktperson: Pia Johnsson Sederholm, styrelseledamot
E-post: pia.j.sederholm@sdr.org
Mobil: 070–3165049
Dövkompetens
Det finns strukturer i samhället som utesluter och stänger ut värdefull kompetens genom exempelvis krav på kvalifikationer, utbildningar eller funktioner. Det kan vara att vi inte ges naturliga positioner inom områden där vår kompetens behöver eller att vi utesluts på arbetsmarknaden utifrån våra funktionsförutsättningar. Livserfarenheter som vi fått genom att leva i den teckenspråkiga gemenskapen ger oss en unik kompetens om teckenspråk, språkkänsla, kultur, visuellt levnadssätt och förståelse om dövas sätt att leva. Dövkompetens ska synliggöras och ett samhälle utan vår kompetens är ett rent resursslöseri. Ingen annan ska ha tolkningsföreträde i frågor som gäller oss. Vi arbetar för ett samhälle där vi odiskutabla kompetens är tryggad och inga beslut om oss fattas utan oss.
E-post: asa.henningsson@sdr.org
Mobiltelefon: 0735–086930 (sms)
Vill du träffa oss i Almedalen? Kontakta oss!
E-post: Se respektive mejladresser ovan
Mobiltelefon: 076-315 06 55
Dela artikeln via e-post.