Dövflagga
Sedan 2023 finns en dövflagga som används världen runt för att fira, uppmärksamma och synliggöra teckenspråk, döva och dövsamhället. Här får du en historisk bakgrund, information om designen och var du kan beställa flaggan.
Bakgrund
Det började med en motion av Stockholms Dövas Förening till SDR:s kongress 2009 i Leksand om att skapa en dövflagga för hela världen. Tanken var att intäkterna skulle gå till World Federation of the Deaf, WFD så att de kunde få mer resurser till sitt internationella arbete för döva i världen. Kongressen biföll motionen och SDR tog frågan till WFD:s världskongress i Durban, Sydafrika 2011 och visade ett förslag på dövflagga.
Medlemsländerna accepterade till en stor del idén till en global dövflagga, dock fanns det åsikter på den design som det svenska förslaget hade. Sedan dess har processen varit lång innan vi uppnådde en överenskommelse. En arbetsgrupp bildades 2015 och har fått bearbeta olika idéer, kriterier och förslag från olika länder. Under WFD:s världskongress 2023 i Jeju, Sydkorea, kunde medlemsländerna under generalförsamlingen äntligen enas om att godkänna ett förslag från Frankrike.
Om flaggans design
Dövflaggan är designad av Arnaud Balard, en fransk dövblind konstnär, och består av tre färger: turkos, gul och blå. Flaggan föreställer två händer: en stor öppen turkos hand på en gul hand, så att den gula handen enbart syns som kontur runt den turkosa. Händernas fingertoppar är utanför flaggan och ”sträcker ut sig” i det oändliga. Det syftar på de olika teckenspråkens existens med nästan 200 olika teckenspråk runt om i världen (källa: WFD december 2022). De fem fingrarna symboliserar de fem kontinenterna: Europa, Amerika, Asien, Oceanien och Afrika. Flaggans bakgrundsfärg är mörkblå.
Mer om de valda färgerna och dess symbolik
• Turkos är en världsfärg för teckenspråk och symboliserar även dövsamhället, stolthet och samhörighet.
• Gult symboliserar ljusets färg, en upplyst själ, liv och att växa tillsammans.
• Mörkblått symboliserar jorden, mänskligheten och att leva i harmoni med planeten. Det är också färgen som används för att representera döva människor och i WFD:s logotyp. Runt om i världen uppmärksammas också Internationella dagen för teckenspråken i världen den 23 september genom att välkända byggnader har fasadbelysning i blå färg. Blått är också förknippat med dövsamhällets rötter.
Dövflaggan ska vara en symbol för öppenhet, inkludering och sammanhållning, snarare än isolering eller segregation. WFD vill att dessa färger gemensamt representerar en medvetenhet om mångfald av människor och språk på vår planet. Flaggan ska visa att döva är en del av världen. Döva ingår i en bred mångfald som gör mänskligheten bättre. Med flaggan vill WFD sprida följande budskap: Visa denna flagga med stolthet och passion, med hopp om en värld, där döva människor överallt kan teckna var som helst.
Vill du ha en dövflagga?
SDR tar emot beställningar, genom vår webbshop, och samordnar gruppleveranser från WFD:s lager i Sydafrika till Sverige. Genom att beställa dövflaggan i SDR:s webbshop går intäkterna till WFD:s arbete. SDR tar enbart kostnaden för leverans och administration. Observera att WFD äger rättigheterna till dövflaggan, så det finns inte möjligheter att trycka flaggan eller andra produkter med samma motiv för egen försäljning.
Dela artikeln via e-post.