Döv nekad Komvux-utbildning
Fallet handlar om en döv som sökt till och kommit in på drömutbildning, men sen får besked av skolan att de inte kan bekosta teckenspråkstolk. Denna berättelse kommer från en deltagare som sökt till Komvux yrkesutbildning hela tre gånger och fått avslag i samtliga fall på grund av att kommunen inte vill betala för teckenspråkstolk.
Konventionen skrivningar
Artikel 24 slår fast allas rätt till utbildning. Punkt 2 säger att staterna ska säkerställa att personer med funktionsnedsättning inte utestängs från det allmänna utbildningssystemet. Av artikeln framgår också vad staterna måste göra för att rätten till utbildning ska kunna säkerställas.
Punkten 3, c säger att staterna ska ” säkerställa att utbildning av personer, särskilt av barn, med synskada eller dövblindhet eller som är döva eller hörselskadade, ges på de mest ändamålsenliga språken, formerna och medlen för kommunikation för den enskilde”.
- Språk definieras enligt Artikel 2:”talade och tecknade språk och andra former av icke talade språk.
- Enligt konventionens generella principer i Artikel 3: ska människor med funktionsnedsättning ha lika möjligheter som andra att gå den utbildning hon eller han vill.
Slutsats
Att den döve inte fått faktisk möjlighet att studera vid Komvux är alltså inte förenligt med konventionen.
Svensk lag
- Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering i utbildningar.
- Sedan 1 januari 2015 utgör bristande tillgänglighet en form av diskriminering. Det innebär att om en utbildningsanordnare inte vidtar skäliga anpassningar av undervisningen kan det utgöra diskriminering. Kraven på vilka tillgänglighetsåtgärder som ska vidtas på Komvux är dock mycket lägre än för grundskolan. Det går därför inte att säga säkert i vilken utsträckning avsaknad av teckenspråkstolk anses vara diskriminering.
- Enligt skollagen har elever rätt till stöd i form av extra anpassningar inom ramen för den ordinarie undervisningen. Tillgång till teckenspråk anses dock vara en form av särskilt stöd. Skollagens bestämmelser om särskilt stöd till elever omfattar inte kommunal vuxenutbildning. Här gäller i stället Förordningen (2002:1012) om kommunal vuxenutbildning. Förordningen är otydlig när det gäller den enskildes rätt till teckenspråkstolk. Den säger att ”14 § För elever med utvecklingsstörning får nödvändiga avvikelser göras från kursplanen för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare. Nödvändiga anpassningar av kursplanen får även göras för döva eller hörselskadade elever. Några tydliga uttalanden om teckenspråksundervisning kan utgöra en del av den ändrade kursplanen framgår inte.
- Enligt principen om fördragskonform tolkning ska de svenska lagarna och förordningarna tolkas på ett sätt som överensstämmer med konventionens skrivningar vilket bör kommas ihåg någon vill klaga på att en döv inte fått tillgång till teckenspråkig undervisning.
Slutsats
Kommunen/Komvux har gjort fel. Enligt svensk lag får en person inte nekas en utbildning på grund av sin funktionsnedsättning. Regelverken som rör det stöd en person ska få på Komvux är dock svaga när det gäller teckenspråk. Enligt Diskrimineringslagen utgör dock bristande tillgänglighet en form av diskriminering. Diskrimineringslagen gäller inom alla utbildningsformer och säger att om en utbildningsanordnare inte vidtar skäliga anpassningar av en utbildning som gör att en döv kommer i en jämförbar situation som andra, kan det vara diskriminering.
Så här överklagar du fallet
Om du fått en plats på Komvux men inte får tillgång till teckenspråkstolk kan fallet anmälas till som en fråga om bristande tillgänglighet till Diskrimineringsombudsmannen eller någon av landets diskrimineringsbyråer, se nedan. Om diskriminering konstateras kan du få diskrimineringsersättning. Ett beslut om diskriminering ålägger dock inte utbildningsanordnaren att göra undervisningen tillgänglig via teckenspråkstolk.
För att få tillgång till en teckenspråkstolk för komvuxstudier, kan du vända dig till Skolinspektionen. Skolinspektionen kan dessvärre inte ålägga kommunen/skolan att bekosta teckenspråkstolk.
Skolinspektionen kan endast påtala bristen/ be kommunen/skolan ändra sin praxis. Det är även till Skolinspektionen du vänder dig om du vill klaga på att du inte fått extra anpassningar av annat slag av en befintlig undervisning.
Om du inte får en plats på en komvuxutbildning och du anser att beslutet är felaktigt kan du anmäla fallet till två olika instanser:
- Diskrimineringsombudsmannen
Diskrimineringsombudsmannen (DO) har gratis rådgivning och driver även enskilda fall av diskriminering kostnadsfritt. Do kan endast driva fall som handlar om själva mottagandet till en utbildning. Om du nekas en plats pga. att du är döv/teckenspråkig omfattas det av diskrimineringslagen. Om diskriminering konstateras kan du få ersättning. - Skolväsendets överklagande nämnd
Skolväsendets överklagandenämnd prövar vissa överklagade beslut. Överklagandenämnden kan pröva och ändra (kolla) själva beslutet om antagning. Ett fall måste överklagas senast tre veckor efter du fått beslutet. I beslutet från Komvux ska det finnas en besvärshänvisning där du kan läsa hur du överklagar fallet.
Skolverkets överklagandenämnd kan endast pröva fall som rör någon av skolförfattningarna.
Sammanfattning
Du kan överklaga fallet både till DO och Skolväsendets överklagandenämnd. DO prövar om det var diskriminering. Om diskriminering konstateras kan du få ersättning. Överklagande nämnden prövar själva beslutet. Om beslutet var felaktigt ändras beslutet och du får din plats på utbildningen. Har du fått en plats men inte teckenspråkstolkning ska detta överklagas till Skolinspektionen.
Om du överklagat till en eller flera av dessa instanser men ändå inte får möjlighet att studera kan du överklaga fallet till FN:s övervakningskommitté för konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Dela artikeln via e-post.