För dig som upplever diskriminering
Om du som döv upplever diskriminering, orättvis behandling eller har blivit kränkt så kan du hitta tips och råd här på vad du kan göra. Din upplevelse kan i flera fall anmälas men det kan också bedömas att inte vara diskriminering i en juridisk bemärkelse.
Vi beskriver här åtta olika situationer och fall där döva utsatts för diskriminering eller orättvis behandling. Utifrån dessa situationer visar vi vad olika konventioner och lagar säger samt ger dig en slutsats och om du kan anmäla eller överklaga situationen.
Materialet är framtaget av SDR:s tidigare projekt Tillgänglighet genom Teckenspråk, TGT, som genomfördes augusti 2010 till juli 2013. Materialet har reviderats och granskats efter gällande lagstiftning och konventioner under 2023.
Diskrimineringsombudsmannen
Om du blivit missgynnad eller kränkt och det har samband med någon eller några av de sju diskrimeringsgrunderna kan du göra en DO-anmälan. Dessa är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.
Till diskriminering räknas också bristande tillgänglighet och sexuella trakasserier. Om du blivit diskriminerad eller kränkt för att du är döv kan du åberopa diskriminering på grund av funktionsnedsättning.
Mer om diskriminering, dessa grunder, vilka former av diskrimineringlagen
Mer om DO-anmälan
Justitieombudsmannen
Om du anser att du blivit felaktigt behandlas av en myndighet eller en tjänsteman på en myndighet kan du göra en JO-anmälan till Justitieombudsmannen (Riksdagens ombudsmän är det officiella namnet). Genom en JO-anmälan kan du anmäla statliga myndigheter, domstolar, kommuner och regioner samt tjänstepersoner som är verksamma hos dessa myndigheter.
Mer om hur du gör en JO-anmälan och vad den bör innehålla
Sveriges Antidiskrimineringsbyråer (ADB)
Det finns ett antal antidiskrimineringsbyråer i Sverige som kan bistå med rådgivning i diskrimineringsfrågor. Byråerna finns på lokal och regional nivå men ingår också i ett nationellt nätverk. Deras verksamheter finansieras av verksamhetsstöd av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällefrågor, MUCF.
Hitta din närmaste antidiskrimineringsbyrå
Stöd för advokater eller rättsliga ombud
Processtöd är en plattform för advokater, rättsliga ombud eller andra representanter som har klienter med funktionsnedsättning. Här kan de hitta tips och stöd på vad de behöver tänka på när de träffar och företräder döva klienter. Plattformen är framtagen genom arvfondsprojektet ”Tvångsvårdad men inte utan rättigheter” och av Civil Rights Defenders. SDR har, i likhet med ett antal funktionsrättsorganisationer, bidragit med kunskap och tips.
Processstöd
Tips om döva klienter
Audism
Vi döva möts ofta av en majoritetsnorm i samhället där alla människor värderas utifrån hörselförmåga och att kommunikation förväntas ske via ljud och talade språk. Hörselnormerna bidrar till stereotypa bilder av döva och förtryck mot döva och hörselskadade som kallas audism. Audism bidrar till att döva upplever diskriminering, möter fördomar och ovilja att bemöta eller behandla döva som jämlika människor. Audism är inte ännu en diskrimeringsgrund i en laglig bemärkelse men det betyder inte att du som upplever audism ska acceptera det. Vi uppmuntrar alltid dig att påpeka för din omgivning eller de ansvariga om du upplever att du blir orättvist behandlad eller är utsatt för audism.
Här kan du få veta mera om audism:
Dövstudier på Stockholms universitet
Stockholms Dövas Förening – SDF Play
Dela artikeln via e-post.