Motion 1: Modersmålsundervisning i svenskt teckenspråk
Organisation bakom motionen: Dövas Förening i Örebro län
Organisationens förslag på område till handlingsprogram: Starkare rätt till teckenspråk
Motivering:
Örebro kommun har från och med höstterminen 2024 beslutat att inte erbjuda modersmålsundervisning i svenskt teckenspråk. Anledningen till detta beslut är att det inte finns en kursplan för svenskt teckenspråk som modersmål. Skolverket känner till detta problem, men det behöver fattas ett beslut i Riksdagen.
Dövas Förening i Örebro Län har varit i kontakt med Örebro Kommun, som är medvetna om att de bryter mot skollagen/språklagen när de inte längre erbjuder modersmålsundervisning i svenskt teckenspråk. Dock menar de att det inte går att undervisa utan styrdokument. Dövas Förening i Örebro Län tolkar att de väger lagen gällande styrdokument tyngre än lagen om att erbjuda modersmålsundervisning.
I dagsläget finns det en generell kursplan för modersmål och kursplaner för minoritetsspråk, men ingen av dem kan användas till modersmålsundervisning i svenskt teckenspråk eftersom dessa kursplaner bygger bland annat på talat språk när det innefattar delar som är kopplade till skriftliga förmågor, texttyper, läsförståelse med mera. Det går inte heller att göra en anpassning av dessa kursplaner enligt Skolverket. Örebro kommun har påbörjat en utredning för att se om och hur de skulle kunna erbjuda teckenspråk för hörande inom ramen för språkval. Eleverna skulle då kunna få undervisning i teckenspråk, men inte modersmålsundervisning i så fall.
Vi har läst att det har varit en statlig utredning (SOU 2016:46) som föreslog att regeringen ger Skolverket i uppdrag att ta fram en kursplan för ämnet modersmål – teckenspråk som likställs med nationella minoritetsspråk (SOU 2016:46, s. 175–176). Vi tolkar tyvärr att inget hände efter denna utredning.
I Sveriges Dövas Riksförbunds nuvarande handlingsplan står det att rätten till ”teckenspråk tryggas genom att teckenspråks- och undervisningsmiljöer, modersmålsundervisning och fullt teckenspråkiga förebilder samt lärare garanteras. Modersmålsundervisning är inte längre en garanti. Vi är oroliga att nedläggandet i Örebro sprids till andra kommuner.
Yrkande:
Dövas Förening i Örebro Län föreslår att kongressen beslutar:
• att stoppa nedläggning av modersmålsundervisning i svenskt teckenspråk!
Förbundsstyrelsens yttrande:
Förbundsstyrelsen ser allvarligt på detta och arbetar för att rätten till modersmåls-undervisning måste garanteras i hela landet. Detta sker med stöd av Barnkonventionen som är svensk lag sedan 1 januari 2020, och FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Konventionerna omfattar även familjeliv.
Kommuners tolkning på flera håll är att om kursplan inte finns så får inte kursen genom-föras. Men många kommuner väljer ändå att genomföra kurserna. Kommunerna hanterar alltså detta på olika sätt och vi har att tydliggöra bristen på likvärdighet mellan kommunerna.
Skolverket måste ges i uppdrag att sträva efter en samsyn och skapa likvärdiga förutsättningar för alla barn att få läsa sitt modersmål i skolan. Frågan behöver drivas vidare på regeringsnivå så att Skolverket får i uppdrag att ta fram kursplaner även i modersmål svenskt teckenspråk. Sedan kan även frågan drivas gällande att ha en generell kursplan som gäller för ämnet teckenspråk så att även andra nationella teckenspråk kan erbjudas på samma villkor som andra modersmål.
Förbundsstyrelsen föreslår att kongressen bifaller denna motion.
Dela artikeln via e-post.