Motion 13: Nationell satsning på äldreomsorg för döva
Organisation bakom motionen: Stockholms Dövas Förening
Organisationens förslag på område till handlingsprogram: God hälsa och välbefinnande
Motivering:
Äldrefrågor är något som berör oss alla, då vi alla blir äldre någon gång. Det finns idag stora skillnader i hur äldreomsorgen för döva ser ut i Sverige. Rätten till teckenspråkiga äldreboenden, omsorgsboenden och hemtjänst varierar kraftigt mellan olika kommuner.
För att säkerställa att döva äldre får den omsorg och det stöd de behöver, krävs en nationell satsning, trots att äldreomsorg är en kommunal fråga. Det behöver finnas en nationell standard för teckenspråkig äldreomsorg. Det krävs en nationell plattform för att dela praxis och erfarenheter mellan kommuner gällande teckenspråkig äldreomsorg.
Bland annat finns det just nu ett intressant projekt, Movadot, som drivs av länsförbundet i Jönköping. Erfarenheterna från detta projekt kan vara en värdefull del i detta arbete och kanske en början till en nationell modell.
SDR behöver arbeta proaktivt och stödja lokala föreningar så att de får rätt verktyg för att uppnå det som krävs. Det är nödvändigt för att säkerställa att döva äldre får den omsorg de har rätt till, oavsett var i landet de bor.
Yrkande:
Stockholms Dövas Förening föreslår att kongressen beslutar:
• att SDR ska arbeta aktivt med äldrefrågor för att äldre döva får den omsorg och insatser på teckenspråk som de har rätt till, oavsett vart i landet de bor.
• att SDR, tillsammans med Sveriges Dövas Pensionärsförbund, ska arbeta för att ta fram en nationell standard med riktlinjer för hur en god teckenspråkig äldreomsorg ska se ut.
Förbundsstyrelsens yttrande:
Förbundsstyrelsen instämmer i vad som lyfts i motionen och föreslår att kongressen bifaller första att-satsen. Vi vill även göra ett medskick kring hur äldreomsorgens organisering runt om i landet varierar och skiljer sig. Här är det därför särskilt viktigt med ett lokalt perspektiv. Döva äldre ska ha rätt till lika vård och omsorg samt tillgänglighet för en likvärdig vård. Det är även viktigt att dövas perspektiv inkluderas i teknikutvecklingen, när kommuner och regioner allt mer börjar använda distanskontakter och AI.
Förbundet kan inte driva ett arbete med att ta fram nationella riktlinjer. Denna uppgift ligger ofta på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, eller Socialstyrelsen, som är restriktiva med att upprätta nationella riktlinjer. Här behöver de lokala föreningarna föra en aktiv dialog med respektive nämnd som ansvarar för äldrefrågorna. Kunskap om dövas behov behöver ökas genom bland annat kompetensutveckling. Förbundet fortsätter dock det pågående påverkansarbetet för dessa frågor nationellt, och förbundsstyrelsen föreslår att kongressen avslår andra att-satsen.
Dela artikeln via e-post.