Motion 14: Teckenspråkig äldreomsorg
Organisation bakom motionen: Uppsala Läns Dövas Förening
Organisationens förslag på område till handlingsprogram: God hälsa och välbefinnande
Motivering:
Den äldre åldersgruppen i vårt samhälle växer, och det kommer att krävas omfattande samhällssatsningar för att möta deras behov. För äldre teckenspråkiga döva och hörselskadade är det avgörande att synliggöra deras behov av tillgång till adekvat vård på deras egna villkor – genom teckenspråket och i en teckenspråkig miljö. Det finns många döva äldre och personer med funktionsvariationer som behöver hemtjänst. Många upplever att det finns bristande tillgänglighet och språkliga barriärer som gör att den döve servicemottagaren känner sig otrygg. Ofta upplever döva redan hos biståndshandläggaren att det finns kunskapsbrist och oförståelse för vilka behov som finns och ingen förståelse för rätten till teckenspråkig personal eller teckenspråkig miljö. Folkhälsomyndigheten har i utredningar pekat ut gruppen döva som extra utsatt för ensamhet och utanförskap. För att döva brukare ska få likvärdig service och stöd som hörande får krävs det att personalen och andra boende är teckenspråkiga och har adekvat språk- och kulturkompetens.
Språklagen ger inget stöd till rätten till teckenspråkig personal eller teckenspråkig miljö, däremot ger minoritetslagen en tydlig rätt till det.
Dagens samhällsprioriteringar visar en ökad satsning på hemtjänst på bekostnad av särskilt vårdboende. För att säkerställa kvalitativ vård för äldre teckenspråkiga är en fungerande kommunikation och vårdpersonal med dövkompetens nödvändiga. Dessa faktorer är avgörande både inom hemtjänsten och på särskilda boenden.
Vi ser att Movadot-projektet i Jönköping kan bidra med ett nytt synsätt på hur man kan lösa en del problem och skulle kunna vara en modell för en framtida nationell lösning inom teckenspråkig äldrevård.
Yrkande:
Uppsala Läns Dövas Förening föreslår att kongressen beslutar:
• att SDR i sitt äldrepolitiska arbete aktivt driver frågan om rätten till adekvata insatser för äldre teckenspråkiga döva och hörselskadade inom hemtjänst och särskilt boende.
• att SDR tar fram verktyg för lokala dövföreningar att använda i det intressepolitiska arbetet med ansvariga politiker och tjänstepersoner inom kommunal vård och omsorg, för att säkerställa att äldre dövas behov av teckenspråkig omsorg och vård tillgodoses.
Förbundsstyrelsens yttrande:
Förbundsstyrelsen instämmer i vad som lyfts i motionen. Vi vill även göra ett medskick kring hur äldreomsorgens organisering runt om i landet varierar och skiljer sig. Här är det
därför särskilt viktigt med ett lokalt perspektiv. Döva äldre ska ha rätt till lika vård och omsorg samt tillgänglighet för en likvärdig vård. Det är även viktigt att dövas perspektiv inkluderas i teknikutvecklingen, när kommuner och regioner alltmer börjar använda distanskontakter och AI. Här behöver de lokala föreningarna föra en aktiv dialog med respektive nämnd som ansvarar för äldrefrågorna. Ett arbetssätt för lokala företrädare kan vara att ”skugga”, det vill säga följa, den nämnd som har ansvar för äldrefrågor för att vara uppdaterad om vad som händer med frågorna och bedriva ett påverkansarbete direkt gentemot dem. Kunskap om dövas behov behöver ökas genom bland annat kompetensutveckling. Förbundet fortsätter det pågående påverkansarbetet för dessa frågor nationellt och förbundsstyrelsen föreslår att kongressen bifaller motionen.
Dela artikeln via e-post.