Motion 15: Äldreboende och äldreomsorg
Organisation bakom motionen: Göteborgs Dövas Förening
Organisationens förslag på område till handlingsprogram: God hälsa och välbefinnande
Motivering:
Det är viktigt att agera och bevaka äldrefrågor, bland annat äldreboende och äldreomsorg för döva äldre personer. Idag finns äldreboende för döva i Göteborg, Malmö samt Örebro. Det behövs fler boenden eller omsorg, så att fler kan bo tillsammans och inte ska behöva bo ensamma med hörande, där vårdpersonal inte kan teckenspråk. Det har påverkats av kommuner som inte vill placera dem i döva äldreboenden i en annan kommun. Göteborgs Dövas Förening anser att det är viktigt att övriga kommuner där döva äldre bor får möjlighet att flytta till ett dövt äldreboende i en annan kommun, så att döva får möjlighet att umgås med andra döva i samma boende.
Idag märks det att fler döva bor ensamma i andra äldreboenden där teckenspråkig personal eller döva äldre bor. De blir mer ensamma och isolerade. Äldre har rätt att känna sig trygga med att bo i ett teckenspråkigt boende, där personalen använder teckenspråk samt att det finns en dövförening i närheten.
Om en kommun inte har någon teckenspråkig personal i äldreboendet, men det finns ett teckenspråkigt äldreboende i en annan kommun, så anses kommunen vara skyldig att ordna och betala/ersätta boendet för just en döv äldre person så att denne kan bo i ett teckenspråkigt äldreboende.
För att kunna ge bättre information till alla kommuner runt om i landet och erbjuda det döva äldreboendet som finns, så att kommunerna är skyldiga att kunna erbjuda de döva äldre att få plats i ett äldreboende där teckenspråkig personal finns.
Det har väckts oro hos medlemmarna, speciellt de som är födda på 50-60-talet och börjar undra hur deras framtid med äldreboende kommer att påverka dem. De som är födda på 50–60-talet är många döva personer som nu är pensionärer, ska bli pensionärer eller närmar sig pensionärslivet, och tycker det är viktigt att få plats på ett äldreboende med trygg teckenspråkig personal.
Göteborgs Dövas Förening anser att det behövs ett långvarigt projekt för äldre och att göra utredningar om hur döva äldre personer har sina rättigheter att få bo i ett teckenspråkigt äldreboende eller om det finns äldreomsorg med personal som kan teckenspråk.
SDR kanske har haft någon form av äldreprojekt tidigare, men anser att det är dags att förnya eller fortsätta med projekt i syfte att göra utredningar, komma ut med information till kommunerna och få kommunerna att samråda med andra kommuner som har döva äldreboenden.
Yttrande från distriktsorganisation:
Västra Götalands Dövas Länsförbund yttrar att det är viktigt att uppmärksamma att äldreomsorg tillhör kommunerna, men det finns många medlemmar som inte har lokala föreningar i sina kommuner där de bor som kan bevaka deras frågor. Därför bör äldreomsorg för döva göra undantag så att regionerna eller staten tar ansvar för att förbättra möjligheterna för äldre döva att få bra omsorg.
Yrkande:
Göteborgs Dövas Förening föreslår att kongressen beslutar:
• att SDR tillsammans med distriktsorganisationer och lokalföreningar arbetar gemensamt, samt söker projekt för en vidare utredning.
Förbundsstyrelsens yttrande:
Förbundsstyrelsen är enig med motionären och anser att tillgången till äldreboenden där personalen kan kommunicera obehindrat på svenskt teckenspråk är av yttersta vikt för att säkerställa att döva äldre personer får en trygg och inkluderande ålderdom. Alla kommuner ska vara skyldiga att erbjuda döva äldre möjlighet att flytta till ett teckenspråkigt äldreboende, även om det ligger utanför sin hemkommun.
Vi ser detta som en grundläggande rättighet för våra äldre medlemmar att kunna kommunicera på sitt modersmål och inte känna sig isolerade. Förbundet har haft representation i styrgruppen för projektet Mobilt hem- och vårdteam för äldre döva och teckenspråkiga (MOVADOT) i Jönköpings län som jobbar för att öka medvetenheten om äldre döva och teckenspråkigas behov inom äldrevården. De uppmanar till kommun-överskridande arbete för att säkerställa att denna möjlighet blir verklighet, bland annat genom resursfördelning inom kranskommuner.
Förbundet har också ett samarbete med Sveriges Dövas Pensionärsförbund, SDP, i äldrefrågor och kommer att fortsätta med det arbetet. Motionären föreslår ett visst arbetssätt och förbundsstyrelsen tycker att det är bättre att inte låsa sig vid ett visst arbetssätt eftersom det kan behövas olika sätt att arbeta med frågan. Förbundet är dock öppna för att tillsammans med distriktsorganisationer och lokalföreningar fortsätta arbeta för att vidare fördjupa oss i frågan och informera kommunerna om vikten av teckenspråkig äldreomsorg.
Förbundsstyrelsen föreslår därmed att kongressen avslår motionen.
Dela artikeln via e-post.