Motion 16: Etablering av ett nationellt kunskapscenter för döva
Organisation bakom motionen: Stockholms Dövas Förening
Organisationens förslag på område till handlingsprogram: God hälsa och välbefinnande
Motivering:
Kunskap om döva och svenskt teckenspråk hos myndigheter varierar otroligt mycket och det påverkar döva i samhället. Myndigheternas stöd och insatser varierar beroende på tillgänglig kunskap och det är inte heller likvärdigt över landet. Alla får olika slags stöd och insatser, och insatserna gynnar inte alltid döva.
Sverige behöver ett nationellt kunskapscenter om döva och svenskt teckenspråk som ger råd och stöd till olika samhällsaktörer på olika nivåer i samhället. Ett center för dövfrågor ska fungera som expertstöd kring teckenspråk, tolkfrågor, juridiska frågor, hjälpmedel, utbildning med mera. Centret ska samla och sprida information om dövas kultur, språk och rättigheter till allmänheten, myndigheter och utbildningsinstitutioner. Det ska även kunna erbjuda utbildningsprogram och kurser för att öka kompetensen hos yrkesverksamma som arbetar med döva, såsom lärare, vårdpersonal och socialarbetare. Det kan erbjuda en plattform för samarbete mellan forskare, utbildare och dövas organisationer för att främja utvecklingen av teckenspråk och dövas rättigheter och möjligheter. Detta genom att till exempel skapa och underhålla en digital resursbank med material och forskning om dövas kultur och teckenspråk. Centret bör även tillhandahålla juridisk kompetens och stöd för döva individer och samhällsaktörer. Det ska även vara möjligt för döva individer att vända sig dit för att få råd och stöd.
Ett nationellt kunskapscenter för döva och teckenspråk skulle bidra till att stärka dövas ställning i samhället och säkerställa att kunskap om dövas kultur och språk sprids och bevaras. Genom att samla resurser och expertis på ett ställe kan vi skapa bättre förutsättningar för forskning, utbildning och medvetenhet, vilket i sin tur kan leda till förbättrade rättigheter och livskvalitet för döva. Ett sådant center skulle också fungera som en viktig resurs för handläggare, beslutsfattare inom offentlig förvaltning och andra samhällsaktörer, vilket skulle bidra till mer likvärdiga och rättvisa insatser för döva över hela landet.
Yrkande:
Stockholms Dövas Förening föreslår att kongressen beslutar:
⦁ att SDR ska arbeta för att det etableras ett nationellt kunskapscenter för döva och teckenspråk som fungerar som en central resurs för forskning, utbildning och rådgivning.
Förbundsstyrelsens yttrande:
Förbundsstyrelsen anser att motionen gällande ett nationellt kunskapscenter för dövfrågor, NKCD, är viktig. Vi håller med om att kunskapscentret ska kunna bidra till att stärka dövas ställning i samhället samt säkerställa spridning och bevarande av kunskap om dövas kultur och språk. På ett nationellt kunskapscenter kan kunskaper om döva och teckenspråk samlas, utvecklas och spridas. Dess uppgift kan också vara att förmedla kunskaper till yrkesverksamma som i sitt arbete möter döva barn, ungdomar, vuxna och äldre.
NKCD kan även bevaka och följa upp lagstiftning som berör döva. Ett exempel är den nya socialtjänstlagen som träder i kraft från 1 juli 2025 (Ny socialtjänstlag 2025 – förberedelser och förändringar – Socialstyrelsen). Den innebär att insatser ska vara mera förebyggande, tillgängliga och kunskapsbaserade, vilket även kommer att gälla döva i alla åldrar som berörs av socialtjänstlagen.
Eftersom det finns en liknande motion från förra kongressen, som är beviljad, kommer förbundet att fortsätta arbetet för ett nationellt kunskapscenter för dövfrågor. Med den anledningen föreslår förbundsstyrelsen att kongressen anser motionen vara besvarad.
Dela artikeln via e-post.