Motion 17: Teckenspråk via chatt på 1177 och bättre information på ikoner på teckenspråk
Organisation bakom motionen: Göteborgs Dövas Förening
Organisationens förslag på område till handlingsprogram: Starkare rätt till teckenspråk & God hälsa och välbefinnande
Motivering:
Fler döva känner sig inte inkluderade när det gäller hemsidan på 1177.se.
Fler döva upplever att det har försvårat dem med språk.
Genom chatten som finns på 1177.se känns inte direkt kommunikation på deras språk; de flesta har teckenspråk som första språk och svenska som andra språk.
Det har hänt att det blivit missförstånd med kommunikation i chatten via 1177.se.
Vad som är viktigt för döva eller hörselskadade är att 1177.se borde kunna anpassa sig efter dövas villkor på teckenspråk genom att ha teckenspråk i chatten där man kan kommunicera på ett välmående sätt och att det kan kännas tillfredsställande och bekvämt.
På 1177.se finns flera språk som är anpassade för andra som läser eller talar på sitt språk; därav saknas teckenspråk.
Göteborgs Dövas Förening anser att det är viktigt att det ska vara tillgängligt för döva på deras villkor – teckenspråk via chatten på 1177.
Det finns också risk att fler döva halkar ur om de inte får hjälp via chatten om det bara skrivs på svenska.
Göteborgs Dövas Förening anser att det är dags att agera här och nu, och inte vänta för länge. Ju fortare det åtgärdas, desto mer underlättar det för alla döva eller hörselskadade att kunna kommunicera på teckenspråk i chatten.
Flertalet av medlemmarna hos GDF anser att det behövs mer tydlig information på teckenspråk i varje kategori på 1177.se – gärna varje ikon med ”teckenhänder”.
Som exempel: Journalen – beskrivning av vad det innebär.
Det finns många kategorier på 1177.se som behöver ses över och vad som kan utvecklas till en bättre möjlighet och tillgänglighet för alla som behärskar teckenspråk.
Göteborgs Dövas Förening anser att det är dags att SDR agerar genom att göra en undersökning, till exempel en enkät hos SDR:s medlemmar och sedan ha en dialog med 1177; alternativet är att driva ett projekt för detta.
Det finns en annan möjlighet – att bilda en arbetsgrupp tillsammans med distriktsorganisationer och lokala dövföreningar, då de har närmare till sina medlemmar.
Yttrande från distriktsorganisation:
Västra Götalands Dövas Länsförbund bifaller motionen och har inga tillägg.
Yrkande:
Göteborgs Dövas Förening föreslår att kongressen beslutar:
• att tillgängligheten ska utvecklas till en bättre möjlighet!
Förbundsstyrelsens yttrande:
Förbundsstyrelsen tycker att motionen lyfter viktiga frågor och är enig om att en ökad tillgänglighet i 1177 är prioriterad för vår målgrupp.
Förbundet arbetar redan kontinuerligt med ett påverkansarbete för att öka tillgängligheten genom teckenspråk och förenkla kommunikation och kontaktvägar i 1177. Dagens system är krångligt och skapar hinder för många döva. Ett dilemma är att 1177 även är styrt på regional och lokal nivå. Det är därför bra om förbundet tillsammans med distrikts-organisationer och lokala föreningar kan jobba för att 1177 ska utvecklas och bli mer tillgänglig genom teckenspråk.
Förbundsstyrelsen förstår föreningens yrkande om att tillgängligheten ska utvecklas till en bättre möjlighet. Dock är yrkandet för brett formulerat och det blir svårt att mäta huruvida motionens mål är uppfyllt. Det betyder inte att förbundet ska arbeta mindre med frågan, utan fortsätta det redan pågående påverkansarbetet för att lyckas med målet om att 1177 blir mer tillgänglig genom teckenspråk.
Förbundsstyrelsen föreslår därmed att kongressen avslår motionen.
Dela artikeln via e-post.