Motion 18: Om införande av teckenspråkskurs i psykologprogrammet samt stöd för teckenspråkiga psykologstudenter
Organisation bakom motionen: Uppsala Läns Dövas Förening
Organisationens förslag på område till handlingsprogram: God hälsa och välbefinnande
Motivering:
Det är idag en stor utmaning för döva att få tillgång till psykologiskt stöd utan en tredje part, då teckenspråkiga psykologer är sällsynta. Att ha en tolk närvarande i psykologsamtal kan skapa en barriär mellan psykolog och patient, vilket gör att många döva känner sig obekväma och därför undviker att söka hjälp. En psykolog som behärskar teckenspråk skulle möjliggöra en direkt och förtroendefull relation mellan psykolog och patient, vilket är av yttersta vikt för en framgångsrik terapeutisk process.
För att på sikt öka antalet teckenspråkiga psykologer föreslår vi att psykologprogrammen erbjuder en grundläggande teckenspråkskurs som ger blivande psykologer möjlighet att arbeta direkt med döva patienter. Dessutom bör det införas finansiella stödformer, exempelvis stipendier, för att uppmuntra döva att söka psykologprogrammet och därmed stärka den teckenspråkiga representationen inom psykologkåren.
Yrkande:
Uppsala Läns Dövas Förening föreslår att kongressen beslutar:
• att SDR verkar för att psykologprogrammen vid svenska universitet och högskolor inför en grundläggande teckenspråkskurs för psykologstudenter, med målet att skapa bättre förutsättningar för teckenspråkig patientkontakt.
• att SDR verkar för att skapa stipendie- eller stödprogram som uppmuntrar döva att söka till psykologprogrammet, för att öka antalet teckenspråkiga psykologer i Sverige.
• att SDR aktivt samarbetar med berörda myndigheter och utbildningsinstitutioner för att synliggöra behovet av teckenspråkiga psykologer och stärka teckenspråkiga personers tillgång till psykisk hälsa och vård.
Förbundsstyrelsens yttrande:
Förbundsstyrelsen håller med motionären om att antalet teckenspråkiga psykologer behöver öka. Förbundet kommer att fortsätta ett påverkansarbete för att olika typer av vårdpersonal ska ha ökad kunskap om döva. Det arbetet sker även för att upprätta ett nationellt kunskapscenter för dövfrågor, NKCD, enligt det som framgår i motion 16.
Motionens intention är god. Men med anledning av att de dövpsykiatriska mottagningar som fortfarande finns kvar och sakta verkar nedmonteras, ser vi särskilt att personal med teckenspråkskunskaper och kunskaper om döva behöver ökas. På så sätt kan patientsäkerheten för döva patienter säkerställas inom alla vårdinstanser över landet.
Att utforma en ny kurs inom högskolans utbud regleras av högskoleförordningen (kapitel 6). I de fall en kurs ingår som del av ett eller flera utbildningsprogram som leder till en viss examen måste de nationella examensmålen och eventuella lokala programmål beaktas. Nationella examensmål och lokala programmål anges i respektive programs utbildningsplan. Beslut om kursplaner fattas i högskolans utbildningskommittéer.
Vid ändring av en befintlig kursplan måste en avvägning göras vad gäller kursens status, det vill säga om ändringarna är av mindre omfattning eller av så stor omfattning att kursen ska betecknas som ny. I det sista fallet måste beslut också fattas om att den tidigare kursen avvecklas. Vid den avvägning som görs ska studenternas möjlighet till omexamination beaktas. Om ändringarna är av mindre omfattning erbjuds inte något extra examinationstillfälle – utöver det första tillfället till omexamination, kopplat till kurstillfället.
Om en ny kurs, exempelvis i teckenspråk, ska erbjudas inom ett program, däribland psykologprogrammet, behöver något annat i kursplanen ändras så att de samlade högskolepoängen ska uppfyllas.
Förbundsstyrelsen anser att det är svårt att påverka enbart psykologprogrammet, utan ser det mer gångbart att verka för ett nationellt kunskapscenter för dövfrågor för att uppnå bättre vård för döva och ökad patientsäkerhet, i enlighet med motion 16. Förbundsstyrelsen föreslår därmed att kongressen avslår motionen.
Dela artikeln via e-post.