Motion 19: Bevaka teckenspråkets ställning
Organisation bakom motionen: Västerbotten Dövas Teckenspråk Länsförening
Organisationens förslag på område till handlingsprogram: Starkare rätt till teckenspråk & God hälsa och välbefinnande
Motivering:
Många LSS-boende, förskolor, skolor eller äldreboenden, även hemtjänst, jobbar med många döva som inte kan teckenspråk eller tror att de kan teckenspråk, men vem ska bevaka att de har rätt kompetent personal?
Många bor spridda ut på olika platser, inte samlade, och får inte rätt kompetent personal, och vi har ingen koll över hur det ser ut i varje kommun. Det ska vara kommunens skyldighet att se över hur det ser ut för alla teckenspråkiga boende, bland annat gruppboenden eller äldreboenden.
Sen anställer de folk som kan lite teckenspråk men inte tillräckligt för att jobba med de teckenspråkiga, men de tycker det är helt okej att göra så och inte anställer döva, till exempel på grund av att de måste prata med de andra hörande omkring. Men det finns ju fler hörande som jobbar med hörande. Det är lika viktigt för alla teckenspråkiga att få rätt personal med rätt teckenspråkkunskap och dövkompetens.
Att personalen som “kan” teckenspråk betyder att den personen inte är fullständigt teckenspråkig, vilket skapar stress för döva. Viktigt med teckenspråkiga som ger stor trygghet och delaktighet för döva i alla åldrar i sin miljö, oavsett vart LSS-boende, äldreboende, arbetsplats, förskola eller hemtjänst. Det skapar hälsosam, dvs psykisk hälsa.
Den känslan har vi tappat totalt på flera platser i Sverige för vår teckenspråkiga ställning.
Yrkande:
Västerbotten Dövas Teckenspråk Länsförening föreslår att kongressen beslutar:
• att det ska bli starkare lag för barn till äldre att de ska ha rätt till teckenspråk. Eventuellt skapa projekt för att skapa en arbetsgrupp som besöker runt om i Sverige och ser om de följer upp att ha rätt personal med rätt kunskap. Eller följa upp med omvända världens projekt.
Förbundsstyrelsens yttrande:
Förbundsstyrelsen anser att motionen lyfter viktiga frågor om rätten till teckenspråk i olika instanser i samhället. Arbetet för en starkare ställning för teckenspråk är ett av förbundets mest centrala och frågan lyfts i flera motioner. En möjlig väg är ett påverkansarbete för att implementera vikten av teckenspråk i befintlig lagstiftning, exempelvis skollagen, patientsäkerhetslagen, socialtjänstlagen (SOL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Den nya socialtjänstlagen som träder i kraft från 1 juli 2025 (Ny socialtjänstlag 2025 – förberedelser och förändringar – Socialstyrelsen) innebär att insatser ska vara mera förebyggande, tillgängliga och kunskapsbaserade, vilket även kommer att gälla döva i alla åldrar som berörs av socialtjänstlagen. Lagen kan medföra flexiblare arbetssätt att möta de utmaningar som socialtjänsten står inför. Här kan kommuner behöva uppnå lösningar som är anpassade efter behov och lokala förutsättningar. Förbundet arbetar för att bilda ett nationellt kunskapscenter för dövfrågor, NKCD. Kunskapscentret ska kunna bidra till att stärka dövas ställning i samhället samt säkerställa spridning och bevarande av kunskap om dövas kultur och språk. På ett nationellt kunskapscenter kan kunskaper om döva och teckenspråk samlas, utvecklas och spridas. Dess uppgift kan också vara att förmedla kunskaper till yrkesverksamma som i sitt arbete möter döva barn, ungdomar, vuxna och äldre, vilket är vad som efterfrågas i motionen.
NKCD kan även bevaka och följa upp lagstiftning som berör döva. Förbundsstyrelsen föreslår därmed att kongressen avslår motionen.
Dela artikeln via e-post.