20. Arbetsgrupp för tolkfrågor
Organisation bakom motionen: Skånes Dövas Distriktsförbund
Organisationens förslag på område till handlingsprogram: Minskad fattigdom
Motivering:
SDR uttrycker följande angående minskad fattigdom:
”En annan form av fattigdom är ett upplevt socialt utanförskap eller isolering som kan bero på exempelvis språkliga barriärer. Det kan också vara ingen eller undermålig tillgång till färdtjänst samt långa geografiska avstånd till andra teckenspråkiga och teckenspråksmiljöer.”
SDR ska arbeta för att minimera dövas utsatthet för olika former av fattigdom genom att verka för ett moderniserat, jämlikt och enhetligt tolksystem i Sverige.
För den som inte hör är tillgång till teckenspråk och tolk en helt avgörande fråga. Det handlar om livskvalitet och det handlar om att alla har rätt att delta i samhället på lika villkor. Det är helt enkelt en fråga om demokrati och mänskliga rättigheter.
Idag är det inte någon självklarhet att döva, dövblinda och hörselskadade har möjlighet att tillvarata sina demokratiska rättigheter. Politiskt ointresse och ekonomiska prioriteringar gör att situationen inte bara är dålig utan också blir allt sämre. Okunskapen hos våra beslutsfattare är troligen en stor del av varför frågan är svår att driva.
Trots utredningar och handlingsplan för tolktjänsten så ser vi inga resultat. Det finns förslag på att satsa 41 miljoner för att samordna tolktjänsten, men regeringen har inte sagt något om hur samordningen ska gå till eller hur pengarna ska användas.
Vi i SDDF får vid arrangerade tolkforum information om hur våra medlemmar möter utanförskap på grund av svårigheter att få tolk, nekad tolk, dålig teknik vid videomöten eller till och med dålig kvalitet på tolkningen. Detta är fullständigt oacceptabelt och vi tycker att det är tid att agera.
Yrkande:
Skånes Dövas Distriktsförbund föreslår att kongressen beslutar:
• att SDR tillsätter en arbetsgrupp med representanter från de fem olika distriktsförbunden. Arbetsgruppen får till uppgift att i samverkan med andra aktörer, till exempel FSDB, HRF, DHB, DIK, på ett enkelt och begripligt sätt sätta samman krav i punktform. Alltså kortfattade krav som inför valet kan lanseras till politiker på riks-, regional- och lokal nivå. Arbetsgruppen ska också ta fram situationer som gör att kraven blir enklare att förstå. Situationer som visar på konsekvenser av utanförskapet.
SDDF är medvetna om att SDR jobbar hårt med tolkfrågorna och vi ser detta som ett komplement och en förstärkning till det arbetet.
Förbundsstyrelsens yttrande:
Förbundsstyrelsen är enig med motionären om att tillgång till teckenspråk och tolk är en jämlikhets- och demokratifråga men också väsentligt för dövas livskvalitet. Förbundet arbetar med tolktjänstfrågan tillsammans med organisationerna Förbundet Dövblinda (FSDB), Hörselskadades Riksförbund (HRF) och Riksförbundet DHB samt ungdomsorganisationerna Dövblind Ungdom (DBU), Unga Hörselskadade (UH) och Sveriges Dövas Ungdomsförbund (SDUF). SDR har också haft kontakt med och deltagit i möten med fackförbundet DIK och yrkesföreningen Sveriges Teckenspråkstolkars Förening (STTF).
FSDB, HRF och SDR har varit på ett flertal möten med personer från regering, departementen och riksdagen, både politiker och tjänstepersoner, för att följa upp och trycka på om åtgärder inom tolktjänstområden utifrån utredningens förslag.
Några scener ur föreställningen “Audism genom livet” har också skapat reaktioner, gett många en ögonöppnare och en bättre förståelse för dövas upplevelser av exkludering, brist på tolk, betalningsansvar som ingen vill ta på sig eller samordna, samt att tolkanvändare ofta är sin egen samordnare. Regeringen har beslutat om extra statsbidrag på 41 miljoner som ska fördelas till regionernas tolkverksamheters samordning för tolkbeställningar utanför regionens ansvar. Regeringen beslutade även att utdela fem miljoner till Myndigheten för delaktighet, MFD, för att utveckla en nationell funktion i tolktjänstfrågor. Detta är en väg mot målet för ett enhetligt tolksystem i Sverige. FSDB, HRF och SDR har haft bra samverkan och kommer att fortsätta samarbetet.
Förbundsstyrelsen anser att en arbetsgrupp av den slag som motionären föreslår är liktydig med samverkan som redan finns och föreslår därför att kongressen avslår motionen.
Dela artikeln via e-post.