23. Satsa mer på att uppmuntra forskning om tolkning på distans
Organisation bakom motionen: Västra Götalands Dövas Länsförbund
Organisationens förslag på område till handlingsprogram: Starkare rätt till teckenspråk & God hälsa och välbefinnande
Motivering:
Sedan pandemin har tolkverksamheten i Västra Götaland arbetat med att öka digitaliseringen, vilket innefattar en ökad användning av distanstolkning. VGDL har alltid betonat att tolkanvändare själva ska bestämma när distanstolkning är lämplig. I praktiken händer det dock att tolkanvändare blir tvingade att använda distanstolkning, trots att det inte passar deras behov. Dessutom hamnar tolkanvändare ofta ofrivilligt i rollen som tekniskt ansvariga när problem uppstår. Sociala aspekter, som till exempel gemensamma fikapauser, blir svårare att hantera när tolken är på distans medan de andra är fysiskt närvarande. Även i offentliga miljöer, som väntrum, kan det skapa minoritetsstress när tolken inte finns på plats och tolkanvändaren inte blir uppropad på ett smidigt sätt.
Det finns potential i distanstolkning, men det är viktigt att det inte ersätter fysisk tolkning i de fall där det inte fungerar lika bra. Forskning behövs för att förstå de praktiska effekterna av distanstolkning och hur kvaliteten på tolkningen påverkas i olika situationer. Den befintliga forskningen, som exempelvis Camilla Warnickes doktorsavhandling om bildtelefoni.net, är begränsad till specifika situationer och tekniker. Det saknas en bredare vetenskaplig utredning om distanstolkning som jämför dess kvalitet med fysisk tolkning och undersöker dess praktiska tillämpning i tolkverksamheter där användaren är på plats men tolken arbetar på distans.
Yrkande:
Västra Götalands Dövas Länsförbund föreslår att kongressen beslutar:
• att SDR ska verka för att forskning om distanstolkning prioriteras och uppmuntras, med fokus på dess praktiska tillämpning och effekter.
Förbundsstyrelsens yttrande:
Förbundsstyrelsen delar motionärens uppfattning att forskning om distanstolkning är viktigt, särskilt med tanke på dess ökade användning efter pandemin. Vi ser att distanstolkning kan bidra till att förbättra tillgången till tolkning och möta efterfrågan, men det är också angeläget att undersöka dess påverkan på kvalitet och praktisk tillämpning.
Samtidigt vill vi betona att forskningens inriktning i Sverige huvudsakligen bestäms av lärosäten och forskare, vilket gör det svårt för förbundet att direkt påverka prioriteringar inom forskningen. Dessutom finns det många andra viktiga områden kopplade till döva och teckenspråk som också behöver forskning, vilket gör det svårt för förbundet att prioritera enskilda ämnen.
Förbundsstyrelsen ser därför inte det som rimligt att förbundet ska verka för att prioritera forskning inom just distanstolkning. Däremot kommer vi fortsatt att använda vårt kontaktnätverk för att framföra vilka forskningsområden som saknas och behöver utvecklas.
Förbundsstyrelsen föreslår att kongressen avslår motionen.
Dela artikeln via e-post.