26. Tillgänglig information vid kris eller krig
Organisation bakom motionen: Stockholms Dövas Förening
Organisationens förslag på område till handlingsprogram: Minskad fattigdom
Motivering:
Den säkerhetspolitiska situationen i Europa har förändrats avsevärt sedan 2014, bland annat på grund av det pågående kriget i Ukraina. Sveriges säkerhetsläge har diskuterats intensivt, och det har betonats att befolkningen måste vara medveten och förberedd för kris- och krigsberedskap.
För oss döva och hörselskadade är det avgörande att få tillgång till tillgänglig och tydlig information vid en kris. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rekommenderar att skaffa vevradio för att följa nyheter, men detta är bara en av flera åtgärder. Vi behöver alternativa sätt att få nyhetsuppdateringar, särskilt eftersom internet och mobiltelefoner kan vara otillgängliga under en kris.
Yrkande:
Stockholms Dövas Förening föreslår att kongressen beslutar:
• att SDR ska verka för att döva och hörselskadade får tillgång till tillgänglig och anpassad krisinformation genom alternativa kommunikationskanaler.
Förbundsstyrelsens yttrande:
Förbundet har redan ett pågående arbete i frågan om tillgänglig krisinformation och beredskap för döva personer. Frågan har varit särskilt aktuell i sändningstillståndet för public service 2026 till 2033 där vi genom ett remissvar lyft våra synpunkter på regeringens förslag. Deras förslag fokuserade till stor del på krisberedskap inom Sveriges Television, Utbildningsradion och Sveriges Radio, men tog inte upp tillgänglighet – något vi har riktat stark kritik mot. Vi har även uppmärksammat att den viktiga krisinformationen som följs av ett Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, inte är tillgängligt på teckenspråk. Här har vi efterlyst ett utökat samarbete mellan SOS Alarm, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSB (från och med 1 januari 2026 Myndigheten för civilt försvar) och public service.
I november 2024 distribuerades den uppdaterade versionen av Om krisen eller kriget kommer till alla hushåll och en översättning till svenskt teckenspråk. Förbundet fick även information att informationen skulle kompletteras med anpassade råd till olika grupper såsom döva, synskadade, rörelsehindrade med flera. I detta arbete har förbundet varit rådgivande och gett förslag på förbättringsområden. Denna information planeras att offentliggöras på MSB:s webbplats, det är dock oklart när detta sker.
Frågan är särskilt angelägen med tanke på den osäkra omvärld vi befinner oss i, den höjda beredskapen och Sveriges medlemskap i Nato. Med medlemskapet kommer också förpliktelser gentemot andra medlemsländer.
Trots att ett arbete redan är pågående inom förbundet anser förbundsstyrelsen att motionen lyfter en sådan viktig och prioriterad fråga. Förbundsstyrelsen föreslår därför att kongressen bifaller motionen.
Dela artikeln via e-post.