28. Syn kring döva inom arbetsliv
Organisation bakom motionen: Västerbotten Dövas Teckenspråk Länsförening
Organisationens förslag på område till handlingsprogram: Minskad fattigdom
Motivering:
Många har svårt att få jobb trots att om man har rätt utbildning, förut kunde man få jobb nästan vart som helst.
Nu får man nästan ingen chans att prova på olika platser, trots att många har utbildat sig. Till exempel får inte undersköterskor jobba i äldreboende eller LSS-boende eller andra platser.
Även om man har tolkutbildning får man inte börja jobba, till exempel som samordnare på tolkcentralen, speciellt hos regioner.
Har man utbildat sig till något annat får man inte jobb där eftersom de fokuserar bara på hörsel överallt.
Det har blivit mycket sämre för oss att många får jobb inom Samhall trots högre utbildning eller så.
Vi upplever att det är väldigt brist på kunskap överallt, trots att det finns lagar och delaktighet, men det hjälper inte oss.
Yrkande:
Västerbotten Dövas Teckenspråk Länsförening föreslår att kongressen beslutar:
• att det ska jobbas mer för att samhället ska förändra sina attityder mot oss döva på arbetsmarknaden. På vilket sätt ska detta göras är vet vi inte riktigt, men det kan vara i arbetet för att stärka teckenspråkets ställning samt att följa upp projektet Omvända världen.
Förbundsstyrelsens yttrande:
Förbundet har under en lång tid arbetat för att göra arbetsmarknaden mer tillgänglig för döva. Detta har inkluderat påverkansarbete gentemot beslutsfattare för att öka resurserna till teckenspråkstolkar på arbetsplatser. Sådana insatser gör det möjligt för döva att vidareutbilda sig och utveckla sina karriärer. Sedan 2017 har 15 miljoner kronor årligen avsatts till detta ändamål och hösten 2024 beslutade regeringen att höja beloppet till 30 miljoner kronor. Förbundsstyrelsen anser att det är viktiga framsteg, men arbetet fortsätter för att säkerställa ytterligare resurser.
Motionen är särskilt aktuell i dagens läge, då arbetsmarknaden har påverkats av pandemin, energikrisen och global oro. Arbetslösheten visar inga tydliga tecken på att minska och i tuffa tider blir sårbarheten större för döva. Förbundet ser oroande signaler på att fler riskerar att bli arbetslösa eller får svårare att hitta arbete. Redan idag möter våra medlemmar utmaningar i arbetslivet, inte minst på grund av fördomar och negativa attityder gentemot döva.
Förbundsstyrelsen anser att det är avgörande att rikta insatser mot arbetsmarknaden för att främja en attitydförändring. En undersökning av analys- och undersökningsföretaget Novus från 2017 visade att arbetsgivare har lågt intresse av att anställa medarbetare som använder teckenspråkstolkar. Liknande resultat har noterats i Danmark. Därför är det viktigt att bedriva påverkansarbete gentemot arbetsgivare.
Med motionens intention som utgångspunkt kan förbundet arbeta för att samla underlag och avgöra vilka åtgärder som behövs. Detta kan exempelvis inkludera samarbete med arbetsgivarorganisationer eller myndigheter som kan sprida kunskap och samla in statistik. Motionen ligger helt i linje med förbundets mål om att minska fattigdomen bland våra medlemmar. Ett sådant arbete gör omedelbar skillnad för individens ekonomiska trygghet och livskvalitet.
Förbundet prioriterar ett riktat påverkansarbete för att öka kunskapen om döva och främja attitydförändringar hos arbetsgivare. Förbundsstyrelsen föreslår att kongressen bifaller motionen.
Dela artikeln via e-post.