29. Döva teckenspråkstolkar
Organisation bakom motionen: Dövas Förening i Örebro Län
Organisationens förslag på område till handlingsprogram: Inget förslag finns
Motivering:
Dövas Förening i Örebro Län framför en oro angående situationen för döva teckenspråkstolkar i Sverige. Efter beviljad utbildning av Myndigheten för Yrkeshögskolan för denna tolkutbildning för döva har det resulterat i att 52 döva titulerar sig som teckenspråkstolk.
Sveriges Dövas Riksförbund har under åren bland annat arbetat fram bra informationsmaterial om vad det innebär att ha döv teckenspråkstolk samt skickat remissvar gällande Kammarkollegiets förslag att döva teckenspråkstolkar också ska vara registrerade som utbildade tolkar hos Kammarkollegiet. Trots detta har ingen av alla döva teckenspråkstolkar lyckats få en fast anställning efter utbildning – i stället tvingas många att arbeta som frilansare eller i kombinerad tjänst som samordnare/teckenspråkstolk. Det är svårt att överleva på enbart frilansarbete, och många av dessa tolkar har parallella deltidsjobb som är helt orelaterade till tolkyrket. Vi uppmanar Sveriges Dövas Riksförbund att agera för att förbättra arbetssituationen för döva teckenspråkstolkar.
Ur döva, dövblinda och hörselskadade tolkanvändares perspektiv bör vi ha rätt att välja att använda döva teckenspråkstolkar oavsett vår språknivå, region och bostadsort. Tyvärr är det i dagsläget svårt för oss döva att få tillgång till döva teckenspråkstolkar. Vi uppmanar Sveriges Dövas Riksförbund att agera för att stärka vår rätt som tolkanvändare att själva välja vilken typ av tolkning vi vill ha.
Eftersom Sveriges Dövas Riksförbund och Sveriges Teckenspråkstolkars Förening (STTF) gjorde en avsiktsförklaring år 2020 och ett av STTF:s mål är att förbättra arbetsvillkor för teckenspråkstolkar, uppmanar vi att SDR arbetar med STTF för att förbättra arbetssituationen för döva teckenspråkstolkar.
Döva teckenspråkstolkar ska vara en självklarhet! Det är av yttersta vikt att säkerställa tillgången till kompetenta och engagerade döva teckenspråkstolkar för att tillgodose våra behov.
Yrkande:
Dövas Förening i Örebro Län föreslår att kongressen beslutar:
• att Sveriges Dövas Riksförbund ska lobba för att förbättra arbetssituationen för döva teckenspråkstolkar.
• att Sveriges Dövas Riksförbund ska verka för att säkerställa att döva och hörselskadade har rätt till döva teckenspråkstolkar, oberoende av deras språknivå.
• att Sveriges Dövas Riksförbund ska arbeta fram en likvärdig möjlighet till döva teckenspråkstolkar oavsett vilken region.
• att Sveriges Dövas Riksförbund ska samverka med Sveriges Teckenspråkstolkars Förening, STTF, rörande denna motion.
Förbundsstyrelsens yttrande:
Döva teckenspråkstolkar i Sverige är ett resultat av Sveriges Dövas Riksförbunds projekt Utbildning för döva tolkar och översättare januari 2016 till juni 2017, som genomfördes i samarbete med Förbundet Sveriges Dövblinda, Västanviks folkhögskola, Strömbäcks folkhögskola och Mo Gårds folkhögskola i Göteborg. Samarbete skedde också med Stockholms universitet, Sveriges Teckenspråkstolkars Förening (STTF), Tolkledarna, Tolkcentralernas ledarförening och Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH).
Precis som motionen lyfter har vi påverkat Kammarkollegiet så att döva teckenspråkstolkar numera ingår i deras databas samt utformat ett informationsmaterial om yrkesgruppen. Informationsmaterialet utformades i samarbete med Västanviks folkhögskola och Stockholms universitet. Materialet fördelades mellan samarbetsparterna och förbundet ansvarade för utskick till samtliga tolkcentraler, SDR:s distriktsorganisationer och lokalföreningar. Materialet finns tillgängligt på förbundets webbplats och är fritt att sprida vidare till lämpliga mottagare. Syftet med detta material är att sprida information om yrkesgruppen – både till potentiella arbetsgivare och till tolkanvändare för att öka efterfrågan.
Förbundsstyrelsen instämmer med motionären om att vi behöver fortsätta det påbörjade påverkansarbetet för att främja de förutsättningar som gynnar flera uppdrag och anställningar för döva teckenspråkstolkar. Hur själva arbetssituationen är och utvecklas för de döva teckenspråkstolkarna faller dock under uppdrags- eller arbetsgivarens ansvar. Och det är också en fråga av facklig karaktär.
Förbundet ska fortsätta det påbörjade påverkansarbetet och ha dialog med representanter från yrkesgruppen och STTF om hur vi gemensamt kan arbeta för att främja tillgången till döva teckenspråkstolkar. Här kan vi även belysa tolkanvändarnas perspektiv och möjlighet att beställa och få döva teckenspråkstolkar, med betoning på speciellt två frågor. Dessa är tolkanvändarnas självbestämmande om vilken typ av tolk och tolkmetod som föredras samt likvärdig tillgång till döva teckenspråkstolkar oavsett var i landet tolkanvändaren finns.
Här kan exempelvis verktyg och underlag för ett påverkansarbete produceras för att användas av distriktsorganisationerna i tolkbrukarråden. Förbundsstyrelsen föreslår att kongressen bifaller motionen.
Dela artikeln via e-post.