36. Bemötande och kompetens hos Arbetsförmedlingen och statliga servicecenter
Organisation bakom motionen: Stockholms Dövas Förening
Organisationens förslag på område till handlingsprogram: Mer jämlikt samhälle
Motivering:
SDF anser att det finns stora brister och variationer i hur döva bemöts i de första kontakterna med Arbetsförmedlingen. Det finns specialistkompetens på regional nivå inom Arbetsförmedlingen, men den första kontakten sker på ett lokalt kontor och mottagande arbetsförmedlare har oftast ingen kunskap alls om vår målgrupp eller vilka kompetenser som finns inom den egna myndigheten.
Det kan bland annat handla om att arbetsförmedlaren inte vet vilka stöd eller insatser som kan vara aktuella för teckenspråkiga döva eller att inte döv teckenspråkstolk beställs till möten där det finns ett behov (d.v.s. när det inte räcker med att ha teckenspråkstolk).
I Arbetsförmedlingens system finns redan information om rutiner från centralt håll, men som handläggaren inte tagit del av eller tänkt på att söka upp. Konsekvensen blir att döva går miste om information och/eller att handläggningstiden blir onödigt lång på grund av bristande kompetens hos arbetsförmedlaren.
Ett annat betydande problem är de statliga servicekontoren där man också kan få vägledning, hjälp och information från Arbetsförmedlingen (men även ett flertal andra myndigheter som Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Skatteverket och Migrationsverket). Det finns 147 servicekontor i landet och dessa drivs av en egen myndighet, Statens servicecenter, sedan år 2019.
Handläggarna på servicekontoren saknar i större utsträckning rätt kompetens om hur de ska bemöta döva besökare. Servicekontoren har drop-in besök (utan tidsbokning), men i praktiken kan döva personer inte gå dit då tolkning inte finns på plats och Tolkcentralen säger nej till att ordna tolk till besök på servicekontoren då myndigheter ska ordna och bekosta tolk själva.
Yrkande:
Stockholms Dövas Förening föreslår att kongressen beslutar:
• att SDR arbetar för att Arbetsförmedlingen fortsätter att utveckla sina rutiner och hittar fungerande lösningar för att säkerställa enhetligt och professionellt bemötande av döva på samtliga lokalkontor genom en centraliserad vägledning och process.
• att SDR arbetar för att Arbetsförmedlingen ska ha fler specialister med dövkompetens som kan bistå arbetsförmedlare i ett tidigt skede, avlasta dem och säkerställa adekvata insatser.
• att SDR arbetar för att Statens servicekontor ska implementera rutiner för bemötande av döva besökare, inklusive möjlighet till teckenspråkstolkning direkt vid drop-in besök.
Förbundsstyrelsens yttrande:
Förbundsstyrelsen är enig med motionären om att det finns stora variationer i hur döva bemöts i de första kontakterna med Arbetsförmedlingen (AF) och att det även finns begränsningar för kommunikation när döva besöker Statens servicekontor.
Förbundet deltar regelbundet i samråd med AF och tar tillsammans med Hörselskadades Riksförbund (HRF), Synskadades Riksförbund (SRF) och Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB) upp frågan om hur första mötet med arbetsförmedlingen ska fungera. Det är problematiskt att det är så stora variationer i hela landet hur AF bemöter döva. Det är en nationell myndighet med regionala och kommunala variationer. Förbunden vill se att AF har samma process och bemötande oavsett var i landet de befinner sig. Frågan har lyfts upp på nästan varje samråd och vi fortsätter att ta upp den. Vi kommer inte att ge upp detta arbete eftersom det är så viktigt med ett bra bemötande och en rättvis process oavsett var i landet man bor.
När det gäller specialistkompetens har reformen av Arbetsförmedlingen 2019 inneburit att många med specialistkompetens sagts upp. Men myndigheten insåg ganska snart att det fanns ett stort behov av att återanställa specialistkompetensen och har återanställt många sedan dess. Däremot jobbar förbundet för att förändra processen så att även en dövkonsulent deltar vid det första mötet, i stället för att komma in först senare. Att dövkonsulenten är med tidigt är väsentligt för att minska risken för minoritetsstress och missförstånd i kommunikationen samt öka chanserna till ett professionellt bemötande. Även här arbetar förbundet tillsammans med andra förbund i samråden eftersom de också ser samma problematik.
Samarbetet mellan Statens servicekontor och Arbetsförmedlingen syftar till att förbättra medborgarservicen genom att erbjuda tjänster i samma lokaler. Detta innebär att medborgare på vissa orter kan få hjälp från flera myndigheter på ett och samma ställe. På servicekontoren kan personalen till exempel vägleda i AF:s digitala tjänster, hjälpa till med inskrivning och ge stöd i allmänna ärenden. Förbundsstyrelsen instämmer med motionären att det finns behov av ett utvecklingsarbete, insatser som höjer kunskap om döva, förbättrar bemötandet och säkerställer möjligheten att kommunicera direkt på teckenspråk.
Förbundsstyrelsen föreslår att kongressen anser första och andra att-satsen besvarade, samt beslutar att bifalla tredje att-satsen.
Dela artikeln via e-post.