37. Direktkontakt med teckenspråkig dövkonsulent
Organisation bakom motionen: Dalarnas Dövas Förening (motion 5)
Organisationens förslag på område till handlingsprogram: Inget förslag finns
Motivering:
Idag är det svårt för döva personer att få direktkontakt med en dövkonsulent, då detta måste ske via en arbetsförmedlare som ofta saknar teckenspråkskompetens. Detta skapar barriärer för effektiv kommunikation och stöd.
Vi föreslår att döva personer ska ges möjlighet att direkt ta kontakt med en teckenspråkig dövkonsulent, utan att behöva gå via en icke-teckenspråkig arbetsförmedlare.
Motiveringen till detta är följande:
1. Språklig förståelse och kommunikation på modersmålet:
Teckenspråk är dövas modersmål, och att kunna kommunicera direkt på sitt eget språk är avgörande för att undvika missförstånd och öka effektiviteten.
2. Kulturell förståelse och erfarenhet:
Dövkonsulenter har insikt i dövas kultur och levnadsförhållanden, vilket gör att de bättre kan anpassa sina råd och stöd till varje individ.
3. Tillit och trygghet:
Att kommunicera med någon som behärskar teckenspråk och förstår dövkultur bygger förtroende och skapar en tryggare upplevelse för den döva personen.
4. Snabbare och effektivare process:
Direktkontakt med en dövkonsulent minskar mellanhänder och därmed väntetider, vilket leder till en snabbare hantering av ärenden.
5. Bättre anpassning av stöd och åtgärder:
Genom direktkontakt kan dövkonsulenten bättre förstå den dövas specifika behov och utmaningar, vilket leder till mer träffsäkra insatser och lösningar.
6. Minskad stress och frustration:
Att slippa förmedla sitt ärende genom en icke-teckenspråkig person minskar stressen och frustrationen som kan uppstå vid missförstånd och kommunikationsproblem.
7. Främjande av självständighet och empowerment:
Möjligheten att direkt kommunicera med en expert på teckenspråk ger döva personer en känsla av kontroll och självbestämmande i sina ärenden.
8. Förståelse för dövas arbetsmarknadsutmaningar:
Dövkonsulenter har specifik kunskap om de hinder och utmaningar som döva personer möter på arbetsmarknaden, vilket gör dem bättre rustade att ge relevant och konkret stöd.
Att ge döva personer direktkontakt med en teckenspråkig dövkonsulent är avgörande för att förbättra kommunikationen, minska stress och frustration, och säkerställa att döva får rätt stöd för att lyckas på arbetsmarknaden. Denna förändring kommer att främja självständighet och leda till mer effektiv och anpassad hjälp för döva.
Yrkande:
• Dalarnas Dövas Förening föreslår att kongressen beslutar:
att Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) arbetar för att döva ska kunna få direktkontakt med en dövkonsulent, utan att behöva gå via en lokal arbetsförmedlare.
Förbundsstyrelsens yttrande:
Förbundsstyrelsen håller med motionären att möjligheten till direktkontakt med dövkonsulent behöver finnas. Tyvärr har Arbetsförmedlingen (AF) en process för inskrivning och ingång som försvårar den möjligheten. Förbundet arbetar idag tillsammans med Hörselskadades Riksförbund (HRF), Synskadades Riksförbund (SRF) och Förbundet Sveriges Dövblinda (FSDB), via samråd med AF, för att förändra processen. Vi arbetar för att en dövkonsulent (eller annan konsulent beroende på vem som är kund) ska delta vid första mötet, i stället för att komma in först senare. Att dövkonsulenten är med tidigt är väsentligt för att minska risken för minoritetsstress och öka chanserna till ett professionellt bemötande. Problematiken finns inte bara för döva utan även för dövblinda och blinda när de i första mötet träffar handläggare som saknar kunskap.
Förbundsstyrelsen föreslår att kongressen anser motionen besvarad.
Dela artikeln via e-post.