Motion 4: Arbetsgrupp för starkare rätt till teckenspråk
Organisation bakom motionen: Malmö Dövas Förening (motion 1)
Organisationens förslag på område till handlingsprogram: Starkare rätt till teckenspråk
Motivering:
Vid SDR:s kongress behandlades Malmö Dövas Förenings motion nr 1 ”SDR ska bevaka teckenspråkets framtid mer aktivt”.
Förbundsstyrelsens förslag till beslut var att avslå motionen.
Kongressen beslutade att ge motionen bifall till att omgående skapa en arbetsgrupp.
Malmö Dövas Förening anser att SDR:s viktigaste uppgift är att stärka det svenska teckenspråkets ställning så att det genomsyrar all verksamhet i det svenska samhället. I SDR:s handlingsprogram för 2022–2025 står det följande: ”a. Stärka teckenspråkets ställning i Sverige och inom alla områden genom strategisk opinionsbildning, framtagning av material, samverkan med våra lokala och regionala organisationer samt genom expert- och arbetsgrupper.” Någon arbetsgrupp har således inte bildats omgående.
Vidare står det i handlingsprogrammet: ”Rätten till teckenspråk är grundläggande i våra liv och en viktig faktor för att uppnå en god livskvalitet. Det svenska teckenspråkets ställning ska stärkas i svensk lagstiftning, så att människors rätt till teckenspråk kan förverkligas inom olika samhällsområden.”
Vi anser att en arbetsgrupp skulle kunna vara en resurs i att ge förbundet nya infallsvinklar i SDR:s huvuduppgift om att förstärka teckenspråkets ställning. Detta arbete kräver även en samverkan med EUD och Sveriges EU-representanter i EU, då det finns en styrande tolkning hos EU om att teckenspråket inte kan få samma rättsliga status som övriga nationella minoritetsspråk.
Det svenska teckenspråket är SDR:s huvudfråga i arbetet med tillgänglighet genom teckenspråk och bör arbeta för att lyfta dess status på minst samma nivå som de nationella minoritetsspråken och inte bara att det motsvarar de nationella minoritetsspråken. Det är SDR:s viktiga prioriterade område att ta fram ett redskap för att ge det svenska teckenspråket en starkare genomslagskraft i områdena ”God hälsa och välbefinnande”, ”Minskad fattigdom” och ”Mer jämlikt samhälle”.
Det bör finnas en styrka med en arbetsgrupp bestående av kompetenta personer som kan rekryteras som komplement till SDR:s styrelse och personal i denna för SDR viktiga fråga.
Yttrande från distriktsorganisation:
Skånes Dövas Distriktsförbund stödjer motionen. Distriktsförbundet har även till kongressen 2021 lämnat ett yttrande om att en arbetsgrupp bör bevaka teckenspråkets ställning samt arbeta för att förstärka den.
Yrkande:
Malmö Dövas Förening föreslår att kongressen beslutar:
• att Sveriges Dövas Riksförbund omgående skapar en arbetsgrupp för att stärka det svenska teckenspråkets ställning.
Förbundsstyrelsens yttrande:
Vid kongressen 2021 behandlades motioner inför perioden 2022 till 2025, vilket också är den period som förbundets handlingsprogram gäller. Precis som motionären lyfter föreslog förbundsstyrelsen ett avslag, vilket inte kongressen inte godtog och i stället biföll motionen. Det nu gällande handlingsprogrammet och verksamhetsåret 2025 är inte ännu
avslutat. Förbundsstyrelsen gjorde, tidigt under mandatperioden, bedömningen att det arbete som behövdes för att utreda konsekvenserna av olika vägval för teckenspråkets ställning var lämplig att driva i projektform. Förbundet har därför efter den senaste kongressen initierat ett arbete för en projektansökan till Arvsfonden. I det arbetet strävade vi efter medverkan av en part som involverar regioner och kommuner. Förbundet sökte då samarbeten och potentiella medsökanden till projektet, bland annat med teckenspråksavdelningen på Institutet för språk och folkminnen (Isof) och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). I projektet skulle en expertgrupp, utöver en styr- och referensgrupp, tillsättas. Förbundet fick beskedet att Isof var intresserade av projektet och kunde ingå i en expertgrupp men inte i en styr- eller referensgrupp. Svaret från SKR var att de inte kunde samverka i projektet och med förbundet som intresseorganisation.
Utifrån dessa besked tog förbundet ett omtag i frågan och resonerade hur ett effektivt påverkansarbete kan formas. Idéen om en föreställning föddes och resulterade i projektet Omvända världen version 2.0 och dess föreställning Audism genom livet. Med stöd av Postkodlotteriets stiftelse har vi fått möjligheten att uppmärksamma teckenspråkets ställning och varför den behöver stärkas. Projektet genomförs i samarbete med Riksteatern Crea sedan mars 2024 och pågår till hösten 2025. Under turnén hösten 2024 har föreställningen och frågan om teckenspråkets ställning fått mycket uppmärksamhet. Ett flertal samtal och dialoger gjordes med politiker och beslutsfattare på lokal, regional och nationell nivå. Under våren 2025 visades föreställningen på Folk och Kultur i Eskilstuna och i Riksdagen under ett riksdagsseminarium. Arbetet för att följa upp dialogerna och bevakning av olika politiska intentioner sker löpande med målet om en starkare ställning för det svenska teckenspråket.
I projektet Omvända världen görs också kartläggningar genom olika enkätundersökningar om dövkultur samt myndigheter, kommuner och regioners syn på teckenspråkets ställning. Utifrån dessa kartläggningar fortsätter vi arbetet för att klargöra optimala vägval för det svenska teckenspråket. Ska det svenska teckenspråket jämställas med svenska eller minoritetsspråk? Blir det konsekvenser för vissa insatsområden som exempelvis TUFF-utbildningen, modersmålsundervisning, särskilda insatser inom vuxenutbildning och arbetsmarknad (SIUS-stöd och dövkonsulenter) som inte finns inom minoritetsgrupper- eller språken?
Motionären yrkar om att en arbetsgrupp ska tillsättas, i enlighet med kongressbeslutet 2021. Som det redan framgått är inte verksamhetsåret 2025 avslutat ännu. Frågan om en arbetsgrupp kan aktualiseras och påbörjas innan årets slut, om förbundsstyrelsen bedömer det som en lämplig arbetsmetod. I så fall är det möjligt att olika experter eller funktioner kopplade till teckenspråkets ställning tillfrågas om att ingå. För nuvarande anser förbundsstyrelsen inte att tillsättandet av en arbetsgrupp är en riktpunkt för att nå målen för en starkare rätt till teckenspråk, utan snarare är ett av flera möjliga arbetssätt. Med detta som grund föreslår förbundsstyrelsen att kongressen avslår motionen.
Dela artikeln via e-post.