40. Inkludering av dövkultur i svensk lagstiftning
Organisation bakom motionen: Stockholms Dövas Förening
Organisationens förslag på område till handlingsprogram: Mer jämlikt samhälle
Motivering:
I Sverige har vi en språklag som värnar om och skyddar språken i landet. Svenskt teckenspråk omfattas av denna lag, vilket innebär att döva har en trygghet i att deras språk är skyddat och det allmänna ska se till att döva får tillgång till teckenspråk. Men detta skydd är inte tillräckligt. Med ett språk följer också en kultur.
Enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk ska “det allmänna…främja de nationella minoriteternas möjligheter att behålla och utveckla sin kultur i Sverige”. Svenskt teckenspråk bär med sig dövkultur, men idag saknas motsvarande skydd av dövkulturen i lagstiftningen som nationella minoritetsgrupper har.
Enligt Funktionsrättskonventionen ska personer med funktionsnedsättning ha rätt på lika villkor som andra till erkännande av och stöd för sin särskilda kulturella och språkliga identitet, däribland teckenspråk och dövas kultur.
Stockholm Dövas Förening vill därför att Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) ska undersöka vilka möjligheter som finns att lagstifta om dövkultur, för att säkerställa att både svenskt teckenspråk och dövkulturen förstärks och bevaras.
Yrkande:
Stockholms Dövas Förening föreslår att kongressen beslutar:
• att SDR ska arbeta för att riksdagen lagstiftar om främjande och skydd av dövkultur för att säkerställa att döva får tillgång till dövkultur.
Förbundsstyrelsens yttrande:
Förbundsstyrelsen anser att språk och kultur är mycket nära förknippade. Förbundet kan utreda hur det svenska teckenspråket och dövkulturen kan stärkas genom lagstiftning.
Att synliggöra och stärka det svenska teckenspråkets ställning är för förbundet ett ständigt pågående arbete. Förbundet strävar även efter att kontinuerligt lyfta dövkultur i olika sammanhang, såsom inom utbildning och dövhistoria. När dövkultur nämns är det viktigt att tydliggöra vad begreppet innebär och att exempelvis scenkonst endast utgör en del av det.
Förbundets projekt Omvända världen, som genomförs i samarbete med Riksteatern Crea, har gjort en enkätundersökning om dövkultur. Enkäten var öppen från augusti till november 2024 och riktade sig till döva, vuxendöva och hörselskadade. Utifrån resultaten kan förbundet se över och utveckla det strategiska arbetet i frågan om dövkultur.
Förbundsstyrelsen föreslår att kongressen bifaller motionen.
Dela artikeln via e-post.