42. Minst två regionala ombudsmän för stärkt stöd till lokalföreningar
Organisation bakom motionen: Dalarnas Dövas Förening (motion 2)
Organisationens förslag på område till handlingsprogram: Inget förslag finns
Motivering:
En regional ombudsman har en nyckelroll inom organisationen och utför flera viktiga uppgifter som stödjer både lokalföreningar och distriktsorganisationer. Dessa uppgifter inkluderar:
1. Stöd till lokalföreningar och distriktsorganisationer
Regionala ombudsmän kan bistå lokalföreningar och distriktsorganisationer med rådgivning och praktiskt stöd. De kan hjälpa med allt från organisationsutveckling, medlemsrekrytering och finansieringsfrågor till andra strategiska beslut. Genom att ha en sådan resurs stärks både de lokala föreningarna och riksförbundet som helhet.
2. Förbättrad kommunikation och samordning
Regionala ombudsmän fungerar som en viktig länk mellan riksförbundet och dess lokala organisationer. Genom att samordna aktiviteter och strategier på en regional nivå kan de säkerställa att alla nivåer i organisationen arbetar mot gemensamma mål, vilket leder till ökad effektivitet och sammanhållning.
3. Utbildning och kompetensutveckling
Ombudsmän kan organisera och leda utbildningar och workshops för både styrelser och medlemmar i lokalföreningarna. Detta bidrar till att stärka föreningarnas förmåga att hantera sina uppgifter och ökar medlemmarnas engagemang samt professionalism i verksamheten.
Med tanke på dessa omfattande uppgifter och det stöd som ombudsmannen förväntas ge, anser vi att det nuvarande arrangemanget med endast en föreningskonsulent, som dessutom har andra arbetsuppgifter, inte räcker till.
Yrkande:
Dalarnas Dövas Förening föreslår att kongressen beslutar:
• att riksförbundet ska ha minst två regionala ombudsmän för att tillgodose behovet av stöd och utveckling på lokal och regional nivå.
Förbundsstyrelsens yttrande:
Förbundsstyrelsen förstår motionärens motivering om behovet av stöd till lokalföreningar och distriktsorganisationer. Tyvärr har förbundet i dagsläget inga ekonomiska resurser för en utökning av kanslipersonal, eftersom förbundet nyligen genomgått en omorganisation där personalstyrkan minskats. Däremot kan förbundet göra en översyn om hur vi kan utveckla vår föreningssupport. En annan möjlig lösning på dessa utmaningar är att lokala och regionala föreningar hittar och utvecklar samarbetsformer. Förbundsstyrelsen vill uppmuntra föreningarna och distriktsorganisationer att använda varandra för att stötta varandra och betonar att ansvaret för att hantera dessa utmaningar inte enbart ligger på förbundet.
Projektet Starka och synliga tillsammans har syftat till att utveckla en varumärkesplattform, som är gemensam för förbundet, distriktsorganisationer och lokalföreningar. Det är en av flera satsningar som förbundet gjort för att stötta och underlätta vårt gemensamma arbete, med målsättningen om en mer enad dövrörelse. Förbundsstyrelsen har förhoppningen att vi tillsammans kan hitta gemensamma arbetssätt som kan underlätta för alla på alla nivåer – även på lång sikt.
Förbundsstyrelsen föreslår att kongressen avslår motionen.
Dela artikeln via e-post.