46. Undvik döva pensionärers känsla av utanförskap i dubbla organisationer med samma mål
Organisation bakom motionen: Malmö Dövas Förening (motion 3)
Organisationens förslag på område till handlingsprogram: Stark dövrörelse
Motivering:
Malmö Dövas Förening har vid de tre senaste kongresserna (2013, 2017 och 2021) lyft fram frågan om hur dövorganisationerna Sveriges Dövas Pensionärsförbund och Sveriges Dövas Riksförbund bäst kan arbeta för äldre döva.
Vid den senaste kongressen år 2021 blev det avslag på följande att-sats: ”att Sveriges Dövas Riksförbund snarast tillsätter en utredning för att uppnå målet om att arbeta för en enhetlig, effektiv och mer tydlig organisation utifrån första att-satsen”.
Den första att-satsen beslutade kongressen som besvarad och som löd: ”att Sveriges Dövas Riksförbund nationellt ska arbeta för samtliga teckenspråkiga döva/hörselskadade – oavsett ålder.”
Det föreligger oklarheter i många frågor i organisationsstrukturen. Detta innebär bland annat en osäkerhet och en känsla av utanförskap hos många äldre teckenspråkiga döva/hörselskadade. SDR har ett delansvar och bör se över organisationsstrukturen tillsammans med SDP.
Exempel: Äldre SDR-medlemmar som inte har lokala pensionärsföreningar (egen juridisk person) med styrelse och stadgar kopplade till riksorganisationen SDP. Vem tar ansvar för dem?
Vi upplever att äldre döva som inte är medlemmar hos SDP och därmed inte har ett reellt inflytande hos SDP – missgynnas på olika sätt. Bland annat nekas de medverkan vid kulturdagar för pensionärer i Sverige som lokala pensionärsföreningar arrangerar med stöd från SDP, och vid nordiska pensionärsträffar finns oklarheter om man måste vara medlem hos SDP för att kunna få medverka.
Flera äldre döva tvingas söka medlemskap hos någon pensionärsförening i Sverige för att kunna träffa sina kamrater i samband med kulturdagar eller annat nationellt äldrearrangemang. Att bli medlem i en pensionärsförening i ett annat geografiskt avgränsat område innebär att man inte alltid kan få stöd från den pensionärsföreningen i frågor som gäller äldrepolitik i den kommun man är bosatt i. Lokala föreningar för äldre har i sina stadgar ofta en skrivning om att arbeta och ha ett ansvar för de som bor i ett avgränsat lokalt område.
Vi visar en skiss på hur det ser ut idag med två självständiga förbund med dess distrikts- och lokalföreningar.
En lokal dövförenings pensionärssektion kan normalt inte ansluta sig direkt till SDP.
Sektioner
I en del föreningar har man sektioner eller kommittéer. Ibland kallas dessa för avdelningar, underföreningar eller klubbar. De kan vara på olika nivåer, så att en underförening i sin tur kan ha sektioner. Sektionerna kan ha egna styrelser och ibland också egna stadgar.
Sektionerna är normalt inte egna juridiska personer, så ”huvudstyrelsen” är ansvarig även för sektionernas verksamhet, även om sektionerna har egna sektionsstyrelser.
En sektion i en ideell förening är en del av föreningen som ansvarar för en specifik verksamhet eller aktivitet. Sektioner används ofta för att organisera olika delar av föreningens verksamhet, särskilt när föreningen har flera olika aktiviteter eller intresseområden.
Stadgar för en sektion
En sektion kan ha egna stadgar, men dessa måste vara i linje med föreningens övergripande stadgar. Det är viktigt att föreningens stadgar tydligt reglerar vad som gäller för sektionerna.
Juridisk person
En sektion är normalt inte en egen juridisk person. Sektionens verksamhet är en del av föreningens verksamhet, och föreningen som helhet ansvarar för sektionens tillgångar, skulder, intäkter och kostnader.
SDR kan på olika sätt lösa en del frågor. Ett exempel kan vara att man i samarbetsavtalet med SDP ser till att alla nationella och internationella pensionärsarrangemang ska vara öppna för ALLA äldre döva som är medlemmar hos SDR och att medlemskap hos SDP inte ska vara ett krav.
Yttrande från distriktsorganisation:
Skånes Dövas Distriktsförbund stödjer motionen eftersom det är viktigt att äldre döva som inte är medlemmar i någon pensionärsförening inte hamnar utanför, men har svårt att förstå hur yrkandena ska verkställas av SDR eftersom hinder kring medlemskap ligger hos SDP och deras stadgar.
Yrkande:
Malmö Dövas Förening föreslår att kongressen beslutar:
• att Sveriges Dövas Riksförbund snarast tillsätter en utredning för att uppnå målet om att arbeta för en mer effektiv och tydlig organisation i sin relation till sina äldre medlemmar och i relation till Sveriges Dövas Pensionärsförbund (SDP).
• att i SDR:s samarbetsavtal med SDP garanterar att samtliga pensionärer som är medlemmar hos SDR får möjlighet att deltaga i nationella/internationella äldrearrangemang för äldre döva oavsett om man är medlem hos SDP eller ej.
Förbundsstyrelsens yttrande:
Förbundsstyrelsen noterar motionärens önskemål om att lösa de utmaningarna som lyfts i motionen. Dock vill förbundsstyrelsen betona att medlemskapet i Sveriges Dövas Pensionärsförbund (SDP) idag är frivilligt. De som vill vara medlemmar i en pensionärsförening har möjlighet att delta i SDP:s arrangemang, medan de som väljer att inte vara medlemmar därmed också väljer att avstå från deltagande i dessa aktiviteter. SDP är en medlemsorganisation och därför ser förbundsstyrelsen inte att det är avvikande i den bemärkelsen att icke-medlemmar inte får delta på deras medlemsarrangemang.
Förbundsstyrelsen har i övrigt inte sett att problemet som motionären beskriver finns hos andra föreningar. Förbundet har idag ett samarbete med SDP och lyfter även äldrefrågor i vårt påverkansarbete och där det behövs. Ett exempel är att vi har lyft äldre dövas situation genom föreställningen Audism genom livet.
Förbundsstyrelsen ser också att frågan som motionären lyfter visar på hinder som inte ligger inom ramen för förbundets arbete, eftersom det ligger hos SDP och att deras stadgar reglerar hur medlemskap hos dem ser ut.
Förbundsstyrelsen föreslår att kongressen avslår motionen.
Dela artikeln via e-post.