Låt döva köra taxi i Sverige
SDR och Bolt i en gemensam debattartikel i Göteborgsposten den 6 oktober 2021:
Låt döva köra taxi i Sverige
Idag får döva inte köra taxi, trots att de första döva fick sina körkort redan på 1940-talet. Dagens regler låter döva inneha behörigheterna A, B, BE, C, CE. Det betyder att det finns ett flertal döva med yrkesförarkompetens som kör långtradare, grusbilar och andra tunga fordon. Men när det kommer till taxi samt buss med passagerare tillåts man som döv inte ta förarlegitimation i Sverige.
Transportstyrelsen hade nyligen ett förslag om föreskrifter och allmänna råd om taxiförarlegitimation ute på remiss. Transportstyrelsens remiss innehöll ett författningsförslag om att föraren ska kunna ta emot en muntlig beskrivning av färdvägen, ställa kompletterande frågor och hitta till angiven plats. Bakgrunden till förslaget är att det kan finnas adresser och platser som inte syns på en GPS samt att föraren inte ska förlita sig enbart på tekniken om den slutar att fungera.
Det första hörselkravet infördes 1972 som ett medicinskt krav för vanligt körkort. Plötsligt krävdes det att en bilist kan uppfatta tal på fyra meters avstånd. 1984 blev hörselkravet istället ett specifikt krav för vissa fordonstyper såsom taxi. Idag motiveras hörselkravet utifrån att förare och passagerare behöver kunna kommunicera. Vi menar dock att både samhället och tekniken utvecklats på ett sådant sätt att kommunikationen kan tryggas på andra sätt.
Många döva har kontaktat Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) och ifrågasatt de svenska reglerna. SDR ifrågasatte också dessa regler i förbundets remissvar. Framför allt sticker det i ögonen när döva i flera andra länder får jobba som taxiförare.
Det råder brist på taxiförare i Sverige idag. Taxibranschen har tappat cirka 40 procent av sin omsättning sedan pandemin startade. Det totala antalet taxifordon i Sverige ligger nu på samma nivå som i mitten av 2010-talet enligt Svenska Taxiförbundet. Fram till slutet på juli detta år, hade Transportstyrelsen hunnit utfärda 1112 taxiförarlegitimationer. Jämförelsevis visar Transportstyrelsens egna siffror att fler legitimationer utfärdades vid samma tidpunkt under de två föregående åren. I slutet på juli 2020 hade 1927 legitimationer utfärdats och 2019 var det 2106 stycken.
Statistiken visar att behovet av taxichaufförer är stort. Samtidigt finns det många döva som vill jobba som taxichaufförer. Därför blir man förvånad när man läser Transportstyrelsens förslag. Det finns redan idag exempel på länder där döva och hörselskadade har möjlighet att försörja sig genom att köra taxi, inte minst med tekniska hjälpmedel. I Baltikum kan döva redan idag köra för Bolt, samma borde gälla för Sverige.
Med hjälp av en smartphone kan all reseinformation delas i skrift i appen och uppdateras i realtid. Förare och passagerare har möjlighet att kommunicera med varandra genom appen vid behov. I närliggande Storbritannien finns bara en anmälningsskyldighet för döva som ska köra taxi. Anmälan görs till Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA), och ingen medicinsk bedömning behövs. DVLA bryr sig bara om den döve taxichauffören har tillgång till rätt utrustning för att kontakta SOS vid nödfall, vilket vi anser är en självklarhet.
Här finns med andra ord en möjlighet att se över befintliga föreskrifter som exkluderar döva från att ta taxiförarlegitimation och verka inom taxibranschen i Sverige, exempelvis genom dispens eller en tidsbegränsad försökslagstiftning. Döva taxiförare bör även kunna anlitas vid färdtjänst och skolskjuts av döva. Först då kan kommunikationen med döva passagerare tryggas för ökad säkerhet och trygghet.
Att döva ställs utanför ett yrke på grund av en förlegad syn och formulering från 1984 är inte förenligt med det inkluderande och moderna samhälle Sverige ska vara. Kommunikation är inte bara begränsat till det verbala. Kommunikation kan även ske genom teckenspråk, gester, skriftligt med papper och penna eller en smarttelefon. Vidare finns det tal-till-text-teknologi och andra hjälpmedel. Tiden är mogen menar vi. Inte minst eftersom tekniken finns här, när allt fler taxiresor bokas genom en app.
Åsa Henningsson
Förbundsordförande för Sveriges Dövas Riksförbund
Albin Grkovic
Sverigechef för Bolt
Kontakt:
Jenny Ek, kommunikatör
Mejl: jenny.ek@sdr.org
Mobil: 076-315 06 55 (sms)
Dela artikeln via e-post.