Remissvar om kunskapstester och uppehållstillstånd
I betänkandet Kunskapskrav för permanent uppehållstillstånd (SOU 2023:25) föreslås ett krav på kunskaper i det svenska språket och samhället för att få permanent uppehållstillstånd. Detta ska visas genom ett godkänt prov med två delar: en för språket och en för samhället. Kravet planeras att införas från den 1 juli 2027.
Undantag från kravet kan göras om det finns särskilda skäl, exempelvis om personen har fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar. Den som vill ha undantag måste lämna in underlag, inklusive läkarintyg. Migrationsverket kommer att avgöra om det finns tillräckliga skäl för undantag vid prövning av ansökningar om permanent uppehållstillstånd.
SDR betonar att införandet av ett krav på kunskaper i det svenska språket och om det svenska samhället, för att bevilja permanent uppehållstillstånd kan medföra stora och negativa konsekvenser för döva och hörselskadade migranter om inte undantagen föreslagna i betänkandet inkluderas.
Utredarna har inkluderat begreppet ”språkdeprivation” i betänkandet, och detta mottages mycket positivt av SDR. Det är en belöning för vårt hårda arbete och vår framgångsrika insats.
Några viktiga aspekter som SDR har lyft upp i remissvaret:
- SDR stödjer förslaget om att personer med funktionsnedsättningar, inklusive döva och grav hörselskadade, ska kunna medges undantag från kunskapskraven.
- SDR anser att det är viktigt att Migrationsverket har tillräckliga resurser och kompetens för att rättvist och korrekt bedöma undantagen på grund av funktionsnedsättningar.
- SDR uppmärksammar vikten av att informera och stödja döva migranter genom processen samt betonar att handläggare bör ha djupgående kunskap om döva och deras rättigheter.
- SDR betonar att teckenspråkstolkning inte får användas som ett medel för att anpassa kunskapstesten, eftersom detta kan leda till subjektiva tolkningar och brist på rättssäkerhet. Detta motiverar behovet av att bevilja undantag för döva och personer med grav hörselskada.
- För att säkerställa rättssäkerheten föreslår SDR att medicinska intyg (hörseltest) bör användas som grund för undantag i stället för att genomföra egna bedömningar av vilka som har drabbats av språkdeprivation och således har rätt till undantag.
Sammanfattningsvis kämpar SDR för att säkerställa rättigheter och lika behandling för döva migranter i Sverige, särskilt när det gäller krav på kunskaper för permanent uppehållstillstånd. SDR eftersträvar en rättssäker och rättvis process som tar hänsyn till de specifika behoven hos denna sårbara grupp.
Mer om utredningen på regeringens webbplats
Dela artikeln via e-post.