Remissvar om tillgänglig sjukvård
SDR har lämnat synpunkter på delbetänkandet Vägen till ökad tillgänglighet – långsiktig, strategisk och i samverkan SOU 2021:59.
I vårt remissvar framgår bland annat följande:
- Sjukhus och vårdcentraler ska alltid boka teckenspråkstolk vid mötet med döva patienter, detta i enlighet med patientlagen. Många gånger brister kunskapen om vem som ska betala för tolkkostnaderna och vårdgivaren förväntar sig att kommunikationen ska fungera med papper och penna eller med någon anhörig som tolk. Detta strider starkt mot patientsäkerheten.
- När döva ska ringa vårdcentralen för att boka tid möts vi ofta av en telefonsvarare och/eller en automatiserad tjänst där patienten ska knappa in det telefonnummer man vill bli uppringd på. Detta fungerar inte för döva som då exkluderas och inte kan framföra information om hur vårdcentralen ska ringa upp döva på bild/texttelefon och via förmedlingstjänster. Konsekvensen blir att döva inte får tillgång till en tillförlitlig och fungerande vårdkontakt.
- SDR är positiva till en nationellt samordnad hälso- och sjukvårdsrådgivning så att möjligheterna till en likvärdig och tillgänglig sjukvårdsrådgivning på teckenspråk ökar på bland annat 1177. Idag ser det väldigt olika ut mellan regionerna vilket innebär döva i en viss region får mer information på teckenspråk, jämfört med döva som tillhör en annan region.
- Vi anser också att det vid allvarliga händelser ska finnas aktuell information på teckenspråk i samtliga regioner.
Delbetänkandet Vägen till ökad tillgänglighet – långsiktig, strategisk och i samverkan SOU 2021:59
Dela artikeln via e-post.