Remissvar om vidaresändningsplikt och framhävandereglering
SDR har lämnat synpunkter på en rapport från Myndigheten för press, radio och tv (MPRT), numera Mediemyndigheten. Rapporten Redovisning av uppdrag om vidaresändningsplikt och framhävande av innehåll av allmänt intresse fokuserar på två frågor: Vidaresändningsplikt och framhävandereglering. Här och i filmen ovan får du en summering av våra synpunkter.
Vidaresändningsplikt handlar om att du ska få ta del av marksänt utbud, enligt vad som framgår i tv-tablån i kanaler och avsedda tider. Det ska inte spela någon roll var eller hur du bor. Framhävandereglering handlar om vilka kanaler och vilket utbud som syns i din tekniska utrustning, till exempel färdiginstallerade appar på din tv.
Vidaresändningsplikt
SDR stöder förslaget om fortsatt vidaresändningsplikt och att de föreslagna lagändringarna inkluderar tillgänglighetsfunktioner såsom textning, teckenspråkstolkning och syntolkning. Här vill SDR dock göra en medskick om att tillgänglighetsfunktionerna också ska ha sin plats i den linjära sändningen och vara lätta att hitta.
Framhävandereglering
SDR möter i vårt dagliga arbete många som har utmaningar med att hänga i den digitala utvecklingen med allt det innebär för att kunna utföra även de mest enkla ärenden hos olika samhällsfunktioner. Utöver detta möter döva i vår vardag utmaningar att navigera i ett otillgängligt informationssamhälle. Detta gäller också i högsta grad tv-tittande.
SDR kan konstatera att redan idag är likvärdig tillgång och åtkomst till public service-utbudet inte självklar. Det är vanligt förekommande att tittaren hänvisas till en annan kanal än den huvudsakliga sändningen eller till digitala plattformar (exempelvis SVT Play) för att kunna ta del av den teckenspråkstolkade versionen. Detta skapar en ojämlik tillgång till public service när tittaren blir bortkollrad och till råga på det förväntas inneha kunskaper och rätt teknik installerat för att komma åt och överhuvudtaget hitta önskad sändning, något som inte sällan slutar i frustration och uppgivenhet.
SDR vill inte se en utveckling där individer riskeras lämnas i ett digitalt utanförskap när public service, som vi är med och skattefinansierar, inte finns i användargränssnittet eller är lätta att hitta redan från början i enheten avsedd för tv-tittande. Faktum är att det är tydligt redan när tv:n sätts på hur kommersiella aktörer och intressenter styrt innehåll på hemskärmen med förinstallerade appar och fjärrkontroll med egna knappar.
SDR anser att frågan om framhävning av public service därför är högst relevant. Att lämna åt individen att själv veta och förstå hur en sökning görs samt att klara av att lägga till önskade kanaler på startskärmen kommer vara ett oöverstigligt hinder för många som är digitalt ovana. Här kan mediemyndigheten ligga före och vara proaktiv för att säkerställa att vi fortsatt kan följa trovärdig och trygg svensk journalistik och nyhetsbevakning från public service, speciellt i beredskapsläge.
Dela artikeln via e-post.