Valberedningens förslag till fyllnadsval 2023
Valberedningen föreslår Christina Eriksson, Göteborg och Laith Fathulla, Malmö till fyllnadsval inför extra kongressen den 17 juni 2023. Här kan du se deras presentationer.
Christina Eriksson, Göteborg
Mitt namn är Christina Eriksson och jag är nominerad till SDR styrelsen inför fyllnadsvalet på extra kongressen i juni. Jag vill presentera mig. Först vill jag tacka valberedningen för att jag fått förtroendet. Nu bor jag i Göteborg. Tidigare har jag bott i Örebro i flera år. Jag är döv och teckenspråkig sedan barndomen. Teckenspråket lärde jag mig på förskolan i Göteborg hos Alma Abrahamsson. Utbildningar har varit psykologutbildning vid Göteborgs universitet, teckenspråk och svenska vid Stockholms universitet.
Jag har lång arbetserfarenhet som legitimerad psykolog. Det har varit arbeten i Örebro och i Göteborg inom skolan, Gymnasieskolan, Örebro, Vänerskolan, Vänersborg och Kannebäcksskolan, Göteborg. Det har varit några projektarbeten i Stockholm med barn som fått CI och vuxna döva i samtal. Det har också varit arbeten inom psykiatrin.
Föreningslivet deltog jag både i Göteborg och i Örebro. Jag fick lära mig ett demokratiskt arbete i föreningen. Det är viktigt att alla får vara delaktiga i föreningarna. Jag har många intressen. Det är bland annat språkutveckling hos barn, skolfrågor, psykisk hälsa hos döva, teckenspråktolkfrågor. Jag följer forskningen inom de områdena. It-teknik är jag också intresserad av.
Nu har jag återupptäckt målning och konst. Jag vill dela med mina kunskaper från tidigare erfarenheter. Jag är också intresserad av nya saker. Jag tycker om att umgås med olika människor i alla åldrar. Jag lär mig av alla som jag möter. Varför jag vill delta i styrelsearbetet är att bevaka, påverka och förbättra dövas situation i samhället.
Laith Fathulla, Malmö
Jag heter Laith Fathulla och är 31 år gammal, boende i Malmö. Jag har tackat ja till att sitta med i förbundsstyrelsen och det är en stor ära för mig att få frågan från valberedningen. Min kompetens är bred och sträcker sig från ett arbete på Riksteatern Crea som projektledare och kommunikatör till jobbcoach för arbetssökande hos Kompetenskompassen. Dessutom har jag arbetat med intressepolitik hos Stockholms Dövas Förening. En av frågorna var äldres situation där jag bland annat arrangerade ett seminarium för politiker och vi uppmärksammade situationen för äldre som är döva, dövblinda och hörselskadade i Stockholm. Ett annat arrangemang jag ansvarat för är föreningens medverkan under Järvaveckan – en politisk vecka i Stockholm.
Kulturpolitik är en fråga som jag kan bidra inom och då bland annat kring public service och sändningstillstånden. Här har SDR har en viktig roll att bevaka både program på teckenspråk och det teckenspråkstolkade utbudet. En annan fråga jag vill jobba med är kulturarv som idag är beroende av ideella krafter, vilket inte är idealiskt. I expertgruppen för SDR:s tidigare projekt, Dövas historia – en saknad länk i Sveriges kulturarv, bidrog jag med min kunskap för projektets kartläggning om var materiella och historiska föremål fanns och bevaras i Sverige.
Med två år kvar till SDR:s nästa kongress finns det flera beslut från kongressen 2021 som ska verkställas och följas upp. En av frågorna som är viktiga är att svenskt teckenspråk hamnar mellan stolarna i förhållande till andra språk och minoritetsspråk. Det svenska teckenspråkets ställning stärktes genom Språklagen 2009, men arbetet är långt ifrån över och behöver fortsätta.
Dela artikeln via e-post.