Åldrande och omsorg för döva
Har äldre döva rätt till boende och omsorg på teckenspråk?
Äldre döva möter ofta stora hinder när de söker vård- och omsorgsboende. Det finns idag få äldreboenden med teckenspråkig personal. Många upplever isolering och kommunikationsproblem när personalen saknar kunskap om teckenspråk och dövkultur. Detta leder till att äldre döva går miste om information, saknar möjlighet att kommunicera med vårdpersonalen och i vissa fall tvingas förlita sig på skriftlig kommunikation. Därmed ökar risken för felmedicinering och ohälsa. Den sociala isoleringen kan även leda till ökad ensamhet, depression och försämrad livskvalitet.
I en klippt scen visas hur en person söker äldreboende med teckenspråkig personal – utan att hitta något alternativ. Detta illustrerar den exkludering som många upplever.
Internationella konventioner och rättigheter
Rätten till vård och omsorg på lika villkor skyddas av flera internationella konventioner.
FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna (1948) stadgar i artikel 25 rätten till en trygg ålderdom med tillgång till nödvändig vård och omsorg.
Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning fastslår i artikel 19 att personer med funktionsnedsättning har rätt att välja var och med vem de vill bo, samt att de ska få stöd i sin vardag för att kunna leva självständigt. Artikel 25 anger vidare att personer med funktionsnedsättning har rätt till vård av samma kvalitet som andra.
Svensk lagstiftning och rätten till tillgänglig äldreomsorg
Enligt 3 kap. 1 § hälso- och sjukvårdslag (2017:30) ska vård ges på lika villkor för hela befolkningen. 5 kap. 4-5 §§ socialtjänstlag (2001:453) fastslår vidare att äldre ska erbjudas en individuellt anpassad äldreomsorg med respekt för deras självbestämmande och integritet.
2 kap. 13 § diskrimineringslag (2008:567) förbjuder diskriminering inom vård och omsorg. Diskrimineringsombudsmannen utövar tillsyn över att lagen följs och har enligt 4 kap. 2 § möjlighet att föra talan i domstol för enskilds räkning.
Hälso- och sjukvården står enligt 7 kap. 1 § patientsäkerhetslag (2010:659) även under tillsyn av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). IVO ska efter anmälan pröva klagomål mot hälso- och sjukvården, enligt 7 kap. 10 §.
Sammanfattning och behov av förändring
Dagens system behöver anpassas för att säkerställa att äldre döva kan åldras med värdighet, trygghet och möjlighet att kommunicera på sitt eget språk.
För att skapa en mer jämlik äldreomsorg krävs:
- Fler äldreboenden med teckenspråkig personal.
- Utbildning av befintlig vårdpersonal i teckenspråk och dövkultur.
- Obligatoriska riktlinjer för kommunikation inom äldreomsorgen för döva och hörselskadade.
Dela artikeln via e-post.