Summering av SDR:s tolkkampanj
Jämlikhet på riktigt – Reformera tolktjänsten!
Utredningen Förstärkt tolktjänst för jämlikhet och delaktighet skulle ha redovisats den 15 januari 2022 men efter ett tilläggsdirektiv har utredningen förlängts till den 15 mars 2022.
I väntan på utredningen utförde Sveriges Dövas Riksförbund, SDR, under oktober till december 2021 en kampanj för att belysa problemen med tolktjänsten i livets olika situationer genom att sprida personliga berättelser. SDR har även redogjort vår beskrivning av problemet och vad vi ser som lösningen.
Christina Yalcin:
Jag fick avslag. Anledningen var att jag redan hade
ett jobb trots att jag var tjänstledig på deltid.
Elsa Lundström:
Min dröm om Deaflympics känns ouppnåelig när jag
inte får tolk till mina träningar.
Maria Hermanson:
Det är inte roligt att måla längre.
Filip Skovin:
Min största oro är psykisk ohälsa på grund av att tolk-
systemet tar så mycket energi.
Josefin Bark:
Jag föredrar tolk på plats och tackar nej till Tolkcentralens
förslag om distanstolkning. Det rapporteras inte som tolkbrist.
Rakel Burman:
Jag kände mig som en ekonomisk börda för min
arbetsgivare och överkompenserade genom att jobba ännu hårdare.
Tills jag gick in i väggen.
Ali Attar:
Plötsligt vändes allt till en mardröm på sjukhuset. En av mina
värsta sjukhusupplevelser.
Dessa berättelser har SDR skickat till socialminister Lena Hallengren, Riksdagens socialutskott och till den nu pågående tolktjänstutredningen. Utöver det har det även skickats till ett antal myndigheter, alla tolkcentraler och dess chefer samt i vissa fall också de regionala nämnder som ansvarar för tolktjänsten på regional nivå. Fallbeskrivningarna har tagits emot med stort intresse där mottagare upplevt det som tankeväckande, viktigt och värdefullt.
Under en allt för lång tid har tolktjänsten förblivit ett lapptäcke som består av godtycklighet, otydliga gränsdragningar och resulterar i ett utanförskap, psykisk ohälsa och kränkningar. Det understryks av våra fallbeskrivningar som tyvärr är långt ifrån unika eftersom flera döva delar liknande upplevelser av tolktjänsten. Endast under 2000-talet har tre statliga utredningar genomförts men de största utmaningarna och problematiken fortlever. SDR anser att den pågående statliga utredningen ska resultera till en remiss som leder till en rättighetslag.
SDR:s förväntning är att de som tar beslut eller jobbar med frågor som är relaterade till tolktjänsten ska ta sitt ansvar till att få fram konstruktiva lösningar till en fungerande tolktjänst. Om den kommer ut på remiss är det dags att stå upp för en tolktjänst och ett samhälle som innebär jämlikhet och delaktighet på riktigt!
Relaterat material:
Utredningen Förstärkt tolktjänst för jämlikhet och delaktighet (Dir.2020:79)
Dela artikeln via e-post.