Mer jämlikt samhälle
I ett jämlikt samhälle ska döva ses som fullvärdiga medborgare – både i förhållande till skyldigheter och rättigheter. Det kan gälla bland annat lagstiftning, regelverk, krav på kvalifikationer, rätten till kvalitativ tolkning, rätten att synliggöras i det offentliga rummet och rätten till ett tillgängligt samhälle.
Döva möter ofta majoritetsnormen där samhället värdesätter människors förmåga att uppfatta ljud och uttrycka sig med tal. Normerna bidrar till fördomar om och förtryck mot döva som kallas audism. Audism bidrar till systematisk uteslutning av värdefull kompetens inom arbete och utbildning genom exempelvis krav på kvalifikationer eller funktionsförutsättningar.
Dövkompetens ska synliggöras och erkännas för ett mer jämlikt samhälle. Oförankrade och oacceptabla beslut uppstår när döva utesluts från att vara delaktiga i beslutsprocesser om frågor som påverkar vår vardag. Alltför ofta ges inte döva naturliga positioner inom myndigheter och andra områden där vår kompetens behövs.
Alla vinner på ett samhälle som är öppet för alla! SDR ska delta i det gemensamma mångfaldsarbetet tillsammans med regionala och lokala organisationer. Detta sker genom att vi sprider kunskap och medvetenhet kring exempelvis antiaudism- och antirasism, HBTQIA, genus, ålder, olika fysiska och kogntiva funktionsvariationer, öppenhet för alla kulturer med mera.
Förbundets mål för att uppnå ett mer jämlikt samhälle
Senaste nytt inom området
Dela artikeln via e-post.