För dig som är förälder
Här hittar du information, stöd och tips om döva barn, teckenspråk, språkutveckling och mycket annat. Denna sida är särskild för dig som är förälder, anhörig eller i din yrkesroll träffar dem.
CODA – En handbok för döva föräldrar
Denna handbok riktar sig till döva föräldrar som har hörande barn CODA (Children of Deaf Adults). SDR har samlat material, berättelser och fakta som förhoppningsvis kan ge vägledning i din föräldraroll. Kanske hittar du svar på dina tankar och funderingar kring att vara döv förälder. Handboken kan också vara givande för dig som i din vardag eller ditt arbete träffar CODA.
CODA – En handbok för döva föräldrar
Döva barn – En handbok för föräldrar
Att få ett dövt barn upplevs för många som att upptäcka en ny värld. I denna handbok riktad till föräldrar och andra anhöriga har SDR samlat material och berättelser som kan ge vägledning. Här kan du hitta vägledning och information om döva och teckenspråk som kan vara värdefullt för er. Du kan beställa handboken och informationskort kostnadsfritt av oss. E-posta oss på sdr@sdr.org
Möt Conny och Erika
I dessa två filmer berättar Conny Norén och Erika Tegström själva om sina upplevelser som föräldrar och vikten av teckenspråk till döva barn. I filmerna finns också referenser till forskning som visar vikten av ett fungerande samspel och språk tidigt. Filmerna är producerade av SDR i samarbete med Sveriges Dövas Ungdomsförbund (SDUF), Stockholms Dövas Förening (SDF), Stockholms Dövas Ungdomsråd (SDUR) och Krister Schönström, universitetslektor på institutionen för lingvistik på Stockholms universitet.
Båda filmerna finns även med översättning till svenskt teckenspråk.
Föräldrar berättar
Tips om material
Kostnadsfria material att ladda ner kostnadsfritt:
Därför tvåspråkighet
Rekommenderat material från vår webbshop:
Teckenkort
Lära sig teckenspråk
Du som är förälder och vill lära dig svenskt teckenspråk för att kunna kommunicera och stötta ditt barns utveckling har möjlighet att gå på teckenspråksutbildning för föräldrar (TUFF). Först skall man ha gått regionens introduktionskurs eller ha motsvarande grundläggande kunskaper i teckenspråk. TUFF-utbildningen är kostnadsfri och finns i olika former, exempelvis kvällskurs, helgkurs och lägervecka för hela familjen.
Läs mer om TUFF hos Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM:
Teckenspråksutbildning
Mötesplatser
Vill du komma kontakt med döva och delta i aktiviteter som sker i teckenspråksmiljö?
Hitta din närmaste förening
Dela artikeln via e-post.