Bistånd
9 av 10 barn med funktionsvariationer i utvecklingsländer går inte i skolan. (Unicef)
20 % av världens fattigaste människor har funktionsvariationer. (FN)
95 % av den döva befolkningen i Bolivia kan inte läsa och skriva. (Myright)
SDR deltar i utvecklingssamarbeten i syfte att förstärka dövkulturen i andra delar av världen och utveckla starka dövorganisationer samt medvetandegöra döva om sina mänskliga rättigheter. Det handlar till stor del om solidaritet med döva i andra länder.
Projekten kan ha fokus på att stärka teckenspråkets ställning i de olika länderna genom erkännanden. Andra frågor som projekten jobbar med är att ge döva möjligheter till utbildning och arbete samt att utveckla dövas identitet och självkänsla. Samarbetet ska leda till att skapa möjligheter för dövorganisationer att organisera sig och etablera sig i samhället. För tillgänglighet krävs en fungerande tolkservice.
Förbundet har en biståndsgrupp som består av representanter från föreningar som har både nationella och lokala biståndsprojekt och SDR. Gruppens kontaktperson är Joakim Hagelin Adeby, styrelseledamot i SDR:s förbundsstyrelse. E-post: joakim.h.adeby@sdr.org
I biståndsgruppen finns representanter från Stockholms Dövas Förening (SDF) och Dalarnas Dövas Förening (DDF) som bedriver varsitt projekt i Nepal. SDF samarbetar med den regionala organisationen Deaf Association of Kailali (DAOK) och DDF med den nationella organisationen National Federation for the Deaf Nepal (NDFN).
Vårt biståndsarbete drivs i aktivt samarbete med MyRight. myright.se
Idag har SDR biståndsprojekt i:
Dela artikeln via e-post.